По тялото и дрехите на Сашко от Перник не е открито чуждо ДНК

ТОП НОВИНИ

Засега всички факти показват, че Сашко от Перник е оцелял сам в планината цели девет дни и осем нощи. Досъдебното производство за отвличане продължава. До момента няма никакви данни да участие на други хора в изчезването на детето. По тялото и дрехите му не е открито чуждо ДНК, сочат експертизите. 

Историята на Сашко от Перник доведе до най-мащабната издирвателна акция, обединила хиляди в търсене на 12-годишното момче, пише нова тв. 

Завръзката. 11 ноември. В местността над Профилакториума над Перник Сашко е на обичайната разходка с бащата си. Той паркира автомобила си на отбивка. Докато детето се разхожда обаче изчезва безследно. Подаден е сигнал и в полицията незабавно е сформиран оперативен щаб. Започва издирването на 12-годишния Александър. Още същата вечер към мястото се отправят стотици души. Следващите дни и нощи околностите на Перник са обходени от хиляди полицаи, специалисти и доброволци. Търси се по вода и по въздух.

„Детето беше търсено както в самия Перник, така и около планината – водоеми претърсени в близост, всички пещери, стари галерии, кладенци, обрасли местности, наети хора с резачки, в непроходими места, обрасли тръни да се спускат, планинските спасители правеха спускане с въжета да не е паднал. Едва ли не сантиметър по сантиметър беше претърсена тази планина”, спомня си Ангел Папалезов от ГДНП.

Надеждата в началото е, че детето ще се появи само. И преди се е губило. И докато в първите часове основната версия на полицията е за загубено дете, то скоро започване разследване на всички възможни хипотези. Полицията проверявала криминалния контингент в миньорския град, всички сгради в околността. В полезрението на криминалистите били както хора, за които има данни, че имат педофилски наклонности, така и такива с отнети деца и самотно живеещи мъже. Заподозрени са всички. Включително и бащата на детето. И макар да няма никакви доказателства, мъжът е подложен както на вербална, така и на физическа агресия. В разследването се включват и експерти от Института по психология на МВР. Бащата е подложен на детектор на лъжата.

Търсенето на Александър продължава, но без никакъв успех. Въпреки десетките сигнали, които постъпват все ден, следа от детето няма. Повече от седмица упоритите усилия на хиляди души не дават никакъв резултат.

Изненадващо на седмия ден бащата обявява награда от 100 хиляди лева за намирането на Сашко. Издирването продължава със същите темпове. Хиляди търсят Сашко денонощно, макар и вече с доза безнадеждност. С такава нагласа за девети пореден ден тръгват и доброволците Веско и Милко, които са част от клуба по делта и парапланеризъм в Перник. Отново се отправят към Голо бърдо. Уж е обходено, но се взима решение отново да проверят там.

Двамата се разделят. Веско продължава по пътя, а Милко търси на отсрещния хълм. Развръзката е точно тук – на деветия ден от издирването в 14 часа и 25 минути.

„Аз в момента пак го виждам там – развълнуван. Видях сиво яке и помислих, че е парцал, че някой боклука си е хвърлил, защото какви ли не неща намерихме. И в следващия момент като се загледах, видях, че е с дънки. Загледах го – 10 секунди стоях така и се подготвях за най лошото, защото много дни”, спомня си спасителят на детето и допълва: „Беше легнал, сгушил се, сгънати крака настрани и ръцете в панталоните – явно да се топли. Изтичах, пипнах го по рамото, той ме погледна, казах му „Тук сме да ти помогнем”.

Детето моли за вода. Изнасят го на ръце по стръмния хълм. С високопроходим джип го транспортират до мястото, където ги чака линейката. Сашко е настанен в реанимацията на „Пирогов” в относително добро здравословно състояние. Според лекарите показателите на момчето са близки до нормалните. Сашко не е гладувал тези девет дни. Пил е и вода.

Александър е открит на 4 километра от мястото, където изчезва. Има чешма, както и плодни дървета и храсти. Според Милко Сашко е отключил инстинкти за самосъхранение. Не знае дали заради болестта му, но твърди, че той сам си е помогнал.

Днес Александър е у дома. Възстановява се, рисува и е щастлив. /24часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *