Катерина Сакеларопулу за България в Шенген: Предизвикателствата пред региона изискват солидарност в рамките на ЕС

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев определи като крайно нелогично България и Румъния да останат извън Шенген в условията на криза в сигурността, икономиката и социалната сфера. Държавният глава коментира темата сред среща с гръцкия си колега Катерина Сакеларопулу, която е на посещение у нас. Атина подкрепя присъединяването на България и Румъния в Шенген. 

България не приема непрекъснатото поставяне на допълнителни изисквания, извън техническите критерии за присъединяване към Шенген, които страната ни е изпълнила още през 2011 година. Това подчерта президентът Румен Радев и призова Нидерландия и Австрия, които все още не са съгласни България да е част от Шенген:  

„Да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем да придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги изпратим към външната граница на ЕС – тази с Турция“.

България и Румъния извън Шенген има негативен икономически ефект:  

„Кой е най-големият инвеститор в България? Нидерландия! Кой е вторият по големина? Австрия! Апелирам към държавните ръководства на тези страни да не вървят срещу своя собствен бизнес, който наистина се възползва от добрите възможности, които предоставя България“. 

Президентът на Катерина Сакеларопулу потвърди последователната подкрепата на Гърция за членството на страната ни в Шенген, което е продиктувано и от геополитическата ситуация в региона.  

„България отдавна е изпълнила предварително поставените критерии и присъединяването ѝ към Шенген не трябва да се отлага повече. Това се потвърждава и от оценки на Европейската комисия. Предизвикателствата пред региона изискват солидарност в рамките на ЕС“.  

Във връзка с мигрантския натиск България и Гърция очакват повече европейска солидарност, средства и оборудване, за охраната на външните граници на Европейския съюз.  

„Моят апел е, вместо да се издигат вътрешни граници и прегради между държавите от самия ЕС, ние се нуждаем от повече средства тук – на най-тежката граница на Съюза, която пазят България и Гърция“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *