(НА ЖИВО)ДБ се срещна с проф. Габровски: Няма да Ви подкрепим, но ще работим с Вас

България ПОЛИТИКА

Кандидатът за министър-председател , издигнат от ГЕРБ – СДС проф.  д-р Николай Габровски започна срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание.

По време на срещите проф. Габровски представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

Поканите към всички вече са изпратени.

Разговорите започнаха днес с представители на ПГ „Демократична България“ (ДБ).

От страна на ДБ говори съпредседателят Христо Иванов

Той като начало благодари за срещата. „Влизате в един изключително не добър терен, ако успеете, ще бъде изключителен успех за страната ни“, каза Иванов на Габровски.

„Ние уважаваме вашите усилия и особено персонално. Инвестирате целия си социален и професионален капитал“, каза той.

„Ако бъде излъчено правителство, ние ще бъдем отворени макар и като опозиция да работим по конкретни теми“, заяви Иванов и поясни: „ Има един широк спектър от теми, по които ние работим и имаме общи позиции с ГЕРБ – СДС“.

Христо Иванов потвърди вече многократно споменаваната позиция на ДБ, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ – СДС. „Имаме решение от всички органи за това“, каза той.

Ген. Атанасов: Габровски няма да стане премиер, Борисов трябваше да се кандидатира

Той изброи управленските приоритети на „Демократична България“ – сигурността, върховенството на закона и подобряване на бизнес климата и модернизацията на страната.

Проф. д-р Николай Габровски благодари на Иванов за експозето му. Той заяви, че е факт, че няма партийна обвързаност, но напомни, че ситуацията е изключително тежка за страната ни и тя не се нуждае от нови избори точно в момента.

Той заяви пред Иванов, че в негово лице ще срещнат подкрепа в доста от техните инициативи. Проф. Габровски открои като приоритети приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и присъединяването към Шенген и еврозоната. Той декларира пълна подкрепа към „Демократична България“ по въпроса за съдебната реформа.

Кандидатът за премиер напомни, че най – голям шанс да се реализира правителство има с първия мандат, тоест този, който е връчен на ГЕРБ – СДС. Вероятността, по думите му, България да има кабинет и да не отиде на избори при втория и третия мандат е минимална.

Проф. д-р Габровски не пропусна да спомене, че обществото ни е обезпокоено от инфлацията в момента.

Очаква се следващата седмица да бъде представен кабинет, койкто ще бъде от хора в различни области и далеч от политиката. Някои от имената са с безспорни качества, съобщи проф. д-р Габровски./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *