(НА ЖИВО)НС с редовно заседание.Депутатите гласуват вдигането на минималната работна заплата на 850 лв,

ТОП НОВИНИ

Депутатите ще разгледат на първо четене предложението на БСП за вдигане на минималната работа заплата на 850 лв. От левица настояват за промяна на модела, по който се определя минималното заплащане, така че да бъде съобразен с европейските изисквания.

Със законопроекта се предлага обвързване на размера на минималната работна заплата за страната с референтните стойности по директива на Европейския парламент и на Съвета.

Промените предвиждат въвеждане и гарантиране на долен праг на минималната заплата, който да се определя до 31 октомври на настоящата година за следващата календарна година в размер не по-малък от 50% от брутната средна заплата за периода от предходните 12 месеца. Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева се посочва в мотивите.

Промените биха засегнали около 600 000 души у нас, които са част от най-уязвимите групи в страната.Парламентът ще разгледа на първо четене и внесен от ПГ „Възраждане“ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. На второ гласуване депутатите ще обсъдят изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвижда се народните представители да разгледат и Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства.

Очаква се в дневния ред на парламента да бъдат включени още точки, сред които промени в Закона за предучилищното и училищното  образование, Закона за кадастъра и имотния регистър и Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Икономист на КНСБ: Всичко под 850 лв. минимална заплата е неприемливо за българските граждани

Комисията по отбрана ще обсъди решението за изпращане на военна помощ за Украйна. Депутатите ще заседават закрито, защото списъкът с военната помощ е поверителен./новини бг, сн: архив бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *