Вълчев: Трябва да има надпартиен консенсус по важната тема за комплекса „Мини Марица Изток“

България ПОЛИТИКА

Народните представители от ГЕРБ, избрани от 27 Многомандатен избирателен район- Старозагорски, Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илияна Жекова настояват за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност по отношение на комплекса „Мини Марица Изток“.

„Трябва да има надпартиен консенсус по отношение на тази важна тема. Тя е важна за цяла България, за цялата българска икономика“, каза по време на пресконференция Красимир Вълчев. Според него обединението на партиите трябва да бъде по отношение на инвестиции в технологии, които да удължат живота на комплекса при намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Вълчев допълни, че „трябва да се стъпи върху разработките на българските учени. Не да се стъпва на лобистки проекти, а на експертизата на учени и експерти“, уточни той.

Лъчезар Борисов, ГЕРБ – СДС: Категорично сме против паро-газова централа да замести въглищните мощности в „Марица изток“

„Ако комплексът „Марица Изток“ работи на 40 процента от сегашните, ние няма да можем да компенсираме българския бизнес за високите цени на електроенергията“, категоричен е Красимир Вълчев. Според него в момента хиляди предприятия щяха да са затворили, а стотици хиляди работни места щяха да са освободени, „ако ние нямахме компенсации за бизнеса. А възможност за тези компенсации има, благодарение на това, че ние сме нетен износител“, обясни още народният представител.

От думите му стана известно, че според изчисления спадът на брутния вътрешен продукт ще бъде с 4 на сто, което е съпоставимо с финансовата криза от 2009 и 2010 година или ковид кризата през 2020 година. „Този спад ще бъде траен, а не едногодишен. Износът ще спадне с над 6 млрд. лева и ще се превърнем от нетен износител в нетен вносител на електроенергия, което ще означава, че цената и ще бъде много скъпа“, посочи още Вълчев. Според него комплекса „Мини Марица Изток“ не може да работи сезонно. 

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е готова за работа през зимните месеци

По време на пресконференцията областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев заяви, че издигането на проф.Николай Габровски за кандидат за премиер ясно показва посоката, която партията иска да следва. „С кандидатурата ясно показваме на всички, че ние сме отговорни към случващото се в държавата“, обясни Танев./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *