Ивайло Мирчев: Няма аргумент горивата да поскъпнат заради дерогацията на „Лукойл“

ТОП НОВИНИ

„Държавата не национализира компанията. Нефт можем да внасяме от всякъде“, подчерта депутатът от ДБ

Няма аргумент цените на горивата да вървят нагоре. Чакаме отговор от ЕК за това какво можем и какво не можем да си позволим. В петък внесохме законопроект, с който се дава възможност на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията. Това не е нещо уникално. Не е и национализация. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Ивайло Мирчев от „Демократична България“ в отговор на въпрос възможно ли е да има поскъпване или да изчезнат горива заради дерогацията на  „Лукойл”, която влиза в сила от днес.

По думите му в момента на бензиностанциите купуваме горива не на цените, на които би следвало да ги плащаме, ако преработваме нефт „Уралс”. „А ние преработваме „Уралс”. Ние купуваме на цените на „Брент”. В най-лошия случай няма да има промяна в цените или по-скоро ще има промяна надолу, но малка. В добрия случай – промяната надолу ще е по-сериозна”, подчерта той. И допълни: „Можем да внасяме нефт отвсякъде. както преди войната Лукойл” работеше с 60 процента вносен петрол и нямаше абсолютно никакъв проблем”.

Според него различни енергийни експерти само плашат хората. „Подобен беше случаят, когато „Газпром” ни спря газа и казаха, че ни очаква зима на тъмно. Зима е. Тъмно ли е? Но сега газохранилищата са пълни. „Чирен” никога не е бил толкова пълен в историята си. Българската държава трябва да са защити интереса. А това не означава да седнете на една пресконференция с едни представители на „Лукойл”, които да ви кажат, че ако не им разрешите да изнасяте петрол ще затворят рафинерията, ако не се съгласим на техните условия. Нищо подобно. Това е обект от националната енергийна сигурност на страната. Не може която и да е било компания да идва и да ни рекетира”, категоричен е Мирчев.

Той коментира и връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС от президента Румен Радев. „За нас няма значение кой ще е премиерът. Ние чакаме Леонел Меси да се събуди. Знаем, че той става рано. И в момента, в който Лионел Меси се събуди- най-вероятно ще реши кой да бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ние сме категорични,че мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Аргументите за това са изключително дълги и един от тях е Шенген”.

„Добър вариант няма. Изборите са още по-лош вариант“, подчерта той. /nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *