Пореден българин, работил в колцентър, е заплашен от екстрадиция в Германия – вижте разказа му

ТОП НОВИНИ

Пореден млад българин, работил в колцентър, очаква решение на съда дали да бъде екстрадиран в Германия. Той е поискан с европейска заповед за арест почти година и половина, след като са задържани и екстрадирани други четирима негови колеги.

Всеки от младежите е обвинен, че е извършил по над сто измами на стойност над 1 милион и половина евро. Въпросът е да се разбере дали те или някой над тях е извършил тези измами. Петимата младежи са работили в колцентър, който се е свързвал с потенциални клиенти и са предлагали продажбата на софтуер за търговия с криптовалута. Според данните, с които БНТ разполага, въпросният колцентър е бил нает под наем от две търговски дружества. Едното – регистрирано в Германия, а другото – в Швейцария.

Защо работещите в колцентрове у нас стават изкупителни жертви за престъпленията на своите работодатели?

Българите, работили в колцентъра тук твърдят, че когато някой от потенциалните клиенти изрази съгласие да се запознае подробно с възможностите на предлагания софтуер, те прехвърляли комуникацията на по-горно ниво към акаунт мениджъри. По наша информация, именно тези акаунт мениджъри са част от двете дружества в Германия и Швейцария и не са били на територията на България. Те са тези, които окончателно са извършвали сделката с продажбата на въпросния софтуер, чрез който след това са присвоявани парите на клиентите.

Наказателна отговорност обаче немската прокуратура търси от най-ниското ниво. А тези млади хора са работили на трудов договор и са си изпълнявали трудовите задължения, както личи от разказа на един от тях, който застана пред камерата ни.

Условно ще го наричаме Асен. Завършил образование в чужбина, той се прибира в родината си. Намира обява за работа в най-големия сайт и решава да отиде на интервю. Позицията е за колцентър. Одобряват го.

БНТ: Какви бяха мотивите ти да започнеш да работиш в тази фирма?

Асен: Главните мотиви бяха от една страна атрактивната заплата и от друга страна фактът, че ежедневната работа с клиенти подпомогна комуникационните ми умения.

Асен се оказва идеалният кандидат за колцентъра. Той е млад, добре образован, владее перфектен английски, ползва и немски. След кратко обучение започва да предлага първоначално на англоговорящи, а по-късно и на немскоговорящи потенциални клиенти софтуер за търговия с криптовалута.

„Преките ми задължения бяха свързване с клиенти и предоставяне на услугата, която предоставяше фирмата. Като самите клиенти бяха предоставени от някакъв тип система, която набираше клиенти по някакъв начин. Не съм напълно сигурен точно как“.

БНТ: Т.е. автоматизирана система?

Асен: Да, беше автоматизирана система. От някъде се набираха номера и имена на клиенти. На потенциални клиенти. Обяснявахме им това, което беше обяснено на нас от преките мениджъри. И стига човекът да бъде съгласен, го препращахме вече, към както го наричаме „акаунт мениджър“, който да обсъди с него възможностите за изкарване на пари с въпросния софтуер.

БНТ: Вие имахте ли пряк контакт с тези „акаунт мениджъри“ или по електронен път предавахте информацията?

Асен: Всичко по електронен път се предаваше информацията.

БНТ: Т.е. вие не знаете кои са „акаунт мениджърите“?

Асен: Не.

БНТ: Те на територията на България ли са били или на територията на друга държава?

Асен: Няма как да знам. Възможно е да са били на територията на България, възможно е да са били някъде другаде, не знам. Цялата връзка се осъществяваше по електронен път или прекият мениджър се свързваше с тях по някакъв начин.

БНТ: Знаеш ли кой е бил собственик, виждал ли си някога собствениците на тази фирма, на този колцентър, в който ти работиш?

Асен: Не. Впоследствие разбрах, че собственичката е сръбско лице. Нямам представа коя е, не съм я виждал никога.

През лятото на 2021 година Асен няколко дни е в болничен. Тогава в колцентъра имало съвместна акция на разследващи от Германия и България. Задържани са четирима от колегите на Асен, които като него имали задачата за първоначално свързнване с клиенти.

Не са задържани обаче преките миениджъри, нито тези, които са осъществявали крайната сделка по продажба на софтуера, с който след това е извършвана измамата и присвоявани парите на клиентите. Собственичката на колцентъра пък се е прибрала в Сърбия и също не е задържана. Така в ареста засега се оказват само младите българи, които са работили на трудови договори в колцентъра, а заплатите си получавали само по банков път.

Асен е задържан преди месец и половина в град в Централна България. Бил е там на тиймбилдинг с фирмата, в която е започнал да работи, след като колцентърът е затворен. Всъщност той дори през Бюрото по труда е успял да напусне предишната си работа, тъй като шефовете и собственичката на колцентъра са се разбягали след акцията миналото лято. Задържан е, след като се е регистрал в хотела, а неговата европейска заповед за арест е издадена в средата на юли тази година. Сега делото за екстрадиция се гледа в окръжен съд.

Досега в България не е издаван отказ за изпълнение на европейска заповед за арест, но съдилища в Германия, Франция и Великобритания са отказвали да изпълнят издадени от България заповеди. Според адвокат Михаил Екимджиев, ако съдът провери щателно дали има достатъчно доказателства, а не само твърдения за извършено престъпление и ако установи, че няма достатъчно такива доказателства, може мотивирано да откаже екстрадиция. Последната дума обаче е на съда./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *