Земеделци протестираха край Симитли, искат си парите

ТОП НОВИНИ

Земеделски производители блокираха движението по АМ „Струма“ край Симитли.

Протестиращите са недоволни от са занижените цени за подпомагане на сектора, заложени в Стратегическия план за земеделието за следващия програмен период в сектор „Животновъдство“.

Земеделците искат изпратения план за разглеждане в Брюксел да бъде върнат за преразглеждане у нас и да бъдат променени ставките.

оред Иван Чалъков – председател на Съюза на животновъдите, ако планът бъде върнат, земеделците ще получават средства по предишния период, както са били схемите за кандидатстване.

Земеделският министър обаче не е съгласен и обяви, че връщането на плана ще означава блокиране на директните плащания за всички.

Протестът започна в 11 ч. при Симитли като блокадата попречи на движението към ГКПП – Кулата.

Животновъди и зеленчукопрозиводители са изпратили и писмо до президента Румен Радев. Те искат директорски оставки, заради ощетяващия ги план, вкаран в Брюксел.

Протестиращите коментираха още, че този план не е бил подложен на обществено обсъждане.

Според Чалъков има разминаване в ставките. 625 млн. са заложени, но като ставка не се получава броя животни. Ставката намалява, ако животните се увеличат. 103 млн. лева са дадени за консултантски услуги, хъбове, дивечови ниви. За животновъдство пари няма, има минимални ставки. Именно понятието „минимална ставка“ притеснява протестиращите и Чалъков обяви, че този вид ставка трябва да отпадне.

Ако планът бъде върнат през януари, то в рамките на месец би могъл да се преработи и след това да се изпрати отново към ЕП, но във вариант – щадящ земеделците./инфомрежа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *