Агенцията за закрила на детето върна у нас българче, изоставено в Украйна

ТОП НОВИНИ

Изоставено в Украйна българче на година и половина бе върнато у нас от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съвместно с МВнР и Агенцията за социално подпомагане.

Биологичните родители на момиченцето го изоставили веднага след раждането, като представили нотариално заверено съгласие то да бъде дадено за осиновяване.

Държавната агенция за закрила на детето е уведомена за случая от посолството на България в Киев. Оттам става ясно, че органът за закрила там не може да полага грижи за детето, а в условията на война в Украйна не може и да гарантира неговата безопасност.

Историята все пак има добър развой – след координация между българските и украинските институции, ДАЗД е извършила всички необходими действия, за да се прибере детето в България.

По време на пътуването момиченцето е придружено от социален работник от Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе и медицинско лице от Сдружение „Еквилибриум“. В акцията е участвала и международната организация А“21″. У нас детето е посрещнато от председателя на ДАЗД Теодора Иванова.

„Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира“, каза Иванова.

Сега детето ще бъде настанено в подходящи социални условия./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *