НИМХ окончателно е прехвърлен към Министерството на околната среда и водите

България ПОЛИТИКА

Националният институт по метеорология и хидрология окончателно беше прехвърлен от Министерство на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

Това записаха депутатите с промените в Закона за водите, които бяха отлагани няколко пъти заради Държавния бюджет.

Институтът вече ще бъде на подчинение на екоминистерството, а статутът му на научна организация се запазва.

Имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително правото да обучават докторанти по акредитирани докторски програми, преминават към структурата.

Генералният директор ще се назначава и освобождава от ресорния министър. Искането на ГЕРБ той да се избира по предложение на научния съвет на института беше отхвърлено.

Вицепремиерът по климатичните политики, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който беше в залата по време на гласуването на окончателните текстове, заяви, че това е само смяна на принципала и изрази надежда чрез диалог със служителите на НИМХ да работят в синхрон.

Промените предизвикаха сериозно недоволство сред всички служители, които дори свалиха прогнозата за времето от сайта на института.

Окончателното гласуване на текстовете се отлагаше няколко пъти заради основните бюджетни закони, които отнеха четири дни на депутатите./БНР, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *