Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

България ПОЛИТИКА

Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация. Генерал от резерва, участвал в мисии извън България, е предавал информация на руски гражданин с дипломатически имунитет.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което от 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна, потвърдиха от прокуратурата.

Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. Той е предавал информация на руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Провеждат се претърсвания и изземвания на два адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин, съобщиха още от прокуратурата относно извършените действия по разследването.

Специализираната прокуратура е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

Това е второто образувано досъдебно производство в Прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *