Двама българи са сред задържаните в разбития от Европол картел за наркотици

ТОП НОВИНИ

Двама български граждани са задържани в Испания при международната операция на Европол срещу разпространението на наркотици, съобщиха за „По света и у нас“ от МВР. Операцията е проведена на 8 ноември тази година.

49 задържани при разбития от Европол „суперкартел“ за кокаин, в операцията е участвала и ГДБОП

„На 8.11.2022 година на територията на кралство Испания бе проведена международна операция с кодово име Faukas, касаеща международна престъпна организация ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка. Трафикът е осъществяван чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. На 8.11.2022 са задържани общо 13 лица на територията на Кралство Испания, двама от които български граждани и още две лица с чужда националност на територията на Дубай. По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 000 евро, както и имуществото оценено на около 24 милиона евро“.

По време на разследването, проведено в срок от две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки на Европа, основно на територията на Испания. Арестувани общо 49 лица имащи връзка с престъпната организация.

Водещи в разследването са полицейските сили на Кралство Испания със страни участници: Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA САЩ и България. В реализацията участваха двама служители от ГДБОП – МВР. Цялата операция е била подпомагана и координирана от Европол./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *