Община Благоевград спечели първото дело за такса смет, вкарано в съда от Областна администрация

ТОП НОВИНИ

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов поиска от областния управител Николай Шушков да бъдат наказани служителите на администрацията, отговорни за „правната каша“, която бе забъркана около такса смет. На специална пресконференция, градоначалникът съобщи, че вчера е получил решение от Административен съд – Благоевград в полза на Община Благоевград, касаещо първото дело.


„Използвам тази пресконференция, за да отправя два призива към областния управител. Първият е да бъдат наказани лицата, отговорни за случилото се. Иначе ще приема, че това е било умишлен акт. Спряното решение нанесе вреди, но благодарение на предприетите реформи, успяхме да останем финансово стабилни“, подчерта Стоянов.

Според него именно Областна администрация носи отговорност, че Община Благоевград и Общински съвет Благоевград не са успели да реализират планувания бюджет и се е наложило да се правят промени.


„По съответния ред ще поискам от областния управител да бъдат наказани виновните лица. Това не е детска игра“, коментира кметът на Община Благоевград.
Второто нещо, за което Илко Стоянов призова е Областния управител да оттегли втората жалба, която е внесъл, отново касаеща такса смет.


„Ако областният управител сега изтегли жалбата ще може от януари 2023 г. да реализираме такса смет от 2.1 промила, което е намаление на фона на първоначално гласуваната от 2.9. Ако жалбата не бъде оттеглена, тъй като делото е април 2023 г., областният управител ще вдигне еднолично таксата на 2.9. Волята на Община Благоевград и на Общински съвет, както и на гражданите е, таксата да бъде намалена“, уточни Стоянов.

Кметът Стоянов коментира и медийната среда в Благоевград, отправяйки критики към два регионални сайта – единият за публикации, съдържащи невярна информация за ДЮШ Пирин, а другия за преднамерени и целенасочени атаки срещу общината, неотговарящи на истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *