Крум Зарков: България има всички шансове на 8 декември да стане част от Шенген

ТОП НОВИНИ

На 8 декември ще се вземе решение за влизането на България в Шенген. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на БНТ. 

Позицията на Нидерландия е последното препятствие, което ни предстои. През последните дни правителството полага огромни усилия в тази посока. Предстоят разговори на високо ниво. Вярвам че имаме всички шансове да постигнем резултат – да се признае правото на България да бъде част от Шенген. Трябва да положим всички усилия и да не допускаме точката да изпадне от дневния ред. С усилията, които сме положили можем да постигнем резултат с убеждения, посочи Зарков.  

По думите му шенгенското пространство ще ни помогне да укрепим българо – турската граница. 

Демерджиев за приемането ни в Шенген: Можем да постигнем успех

Според него Изборният кодекс няма нужда да бъде отварян, защото той не е в дневния ред на обществото.  

Според служебния министър на правосъдието Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс и е грешка, че БСП се превърна в основен флагман на тази тема. Според него авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

Каквото и да решат депутатите оттук нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента. Методът на гласуване не определя резултата от изборите. Той може да спомогне на тези, които мамят. БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове, подчерта Зарков. 

Относно призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова към бившите ѝ съпартийци да се завърнат в редиците на партията, служебният министър обясни: Напрежението в БСП нараства – прилича на херметическа тенджера. Все по-изолираното ръководство натиска капака и клапанът започва да изпуска. Обновлението на БСП е първата крачка преди обединението на левицата. Дали обединението е възможно, зависи от обновлението на БСП. Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да помагам да нейното експлодиране. 

Нинова към напусналите БСП: Върнете се в партията

Според него е абсолютно задължително обновлението на ръководството на БСП

Той изрази надежда 48-ия парламент да си свърши работата като приеме необходимите закони и състави мнозинство. Призова партиите да бъдат открити.

Това хипотетично говорене за трети мандат, обвито в мъгли и сенки, не внася яснота. Колкото по-честно бъде казано, толкова е по-вероятно да бъде прието, допълни Зарков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *