„Български възход“ при президента: Бъдещото правителство трябва да се базира на ясно коалиционно споразумение

ТОП НОВИНИ

България има нужда от правителство, което да бъде подкрепено от политически партии и да стъпи на ясно разписано коалиционно споразумение. Това коментира лидерът на „Български възход“ Стефан Янев на консултации при президента Румен Радев. Според него няма значение дали ще наричаме това правителство експертно или не, стига да е ясно кой носи политическата отговорност за него.

От партията са готови да водят диалог с всички политически сили в 48-ото Народно събрание. Затова Янев призова всички партии да излъчат контактни групи и да подготвят свои приоритети, които евентуално да залегнат в коалиционно споразумение.

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес държавният глава се среща със седмата по численост парламентарна група – „Български възход“.

„От началото на консултациите мина вече месец. Предоставил съм достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят консенсус за съставяне на законите, но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажират със съставянето на правителство, вместо да се занимават с проблемите, които пряко касаят българските граждани, със законите по Плана за възстановяване и устойчивост и с попълване на състава на органите с изтекъл мандат, Народното събрание реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, аз дълбоко се съмнявам“, изтъкна президентът.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев се съгласи с държавния глава, че дебатът за промените в Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост.

„За нас разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи, защото справи ли се парламентът с тази задача, ще има достатъчно време и за Изборен кодекс, и за Плана за възстановяване и устойчивост, както и по други фундаментални проблеми“, каза Янев.

Янев открои като основен приоритет на ПГ на „Български възход“ решаването на проблемите в ежедневието на хората и предсказуемостта. Затова според него най-важното е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет.

„Защото, повтаряйки предизборната реторика и отправяйки внушения, че предсрочни избори ще решат някакви проблеми – да, ще се решат тяснопартийни проблеми, а не на българските граждани“, изтъкна той.

Според Янев вече има условия за политически диалог, който да осигури мнозинство за съставяне на кабинет и да се уредят приоритетните решения на насложилите се кризи, както и перспективата пред България през следващите месеци и години – присъединяването към Шенген и еврозоната.

„И колкото и да е несъвършен и да не дава ясни решения все още, смятам, че има надежда и да даде този диалог резултат“, посочи той.

Президентът Румен Радев започна консултациите преди връчването на първия мандат на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. След това държавният глава се срещна с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и „Демократична България“.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *