Росен Плевнелиев: Трябват ни силни институции, а не силни лидери

България ПОЛИТИКА

Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и „Български възход“. Такова мнение изрази президентът на България (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев в студиото на “Офанзива”.

Според него обаче, ако се стигне до третия мандат, той трябва да отиде при БСП. “Президентът е длъжен да даде реверанс към партията, която го подкрепи”, коментира Плевнелиев. „От своя страна БСП трябва да покажат отговорно отношение, да подкрепят институциите“, допълни той.

“За съжаление българската демокрация страда от тежка болест в момента. Популистите подкопават нашата демокрация. Трябват ни силни институции, а не силни лидери. За съжаление днес това не е така. Президентът системно нарушаваше Конституцията”, заяви Плевнелиев.

Той определи ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП като “системни партии”. “Радвам се, че БСП излязоха от рамката на популистите и играят собствената си игра, защото те са системна, демократична партия. По същият начин са ГЕРБ, ДБ, ДПС. Много бих искал да видя форма на експертно сътрудничество”, каза Плевнелиев.

Плевнелиев пред novini.bg: Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили

Според него правомощията на президентската институция не трябва да бъдат ограничени. “Вярвам, че президентската институция добре балансира и мъдростта на създателите на нашата Конституция от преди 30 години, се доказа във времето”, коментира той.

Като възможни реформи в президентската институция той посочи две – премахване на институцията “служебно правителство” и премахване на вицепрезидента. “Такова чудо няма в нито една друга европейска държава. Можем да се поучим от нашите европейци и да направим тези отдавна доказали се работещи промени”, каза Плевнелиев./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *