Социалните партньори не се разбраха за пенсиите и за майчинските

ТОП НОВИНИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по отношение на законопроектите за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите, предложени от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП.

Становището на Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението, защото ще се получи така, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. От гледна точка на това, което в България имаме като обществено осигуряване по отношение на майчинството, страната ни, според заместник-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, е направила твърде много, отколкото други държави. Според него това не способства за запазване на майките на работните места и това е отчетено в много западни законодателства, посочи той и становището на МТСП е, че принципът при определяне на обезщетението следва да се запази.

От Министерството на финансите също не подкрепят предложения законопроект, като мотивите съвпадат с тези на МТСП. От Националния статистически институт (НСИ) посочиха, че допълнителните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лева.

Георги Гьоков посочи, че няма политически въпроси, които да не търсят решение. „Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в същото време в София няма детски градини и ясли. Всички говорим за демография, ама само говорим. Някой може ли да ми каже една мярка, предприета в България през последните 10 години, която да е реална в подкрепа на демографията“, каза той, на което Лазар Лазаров заяви, че дискусията в НТСТ се изопачава с дискусията в Народното събрание.

По отношение на пенсиите, бившият социален министър посочи, че няма адекватни такива в България нито като плащане, нито като заместващ доход.

Тристранният съвет не одобри и Законопроектът, свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС, който предвижда редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

Министерството на труда и социалната политика не поддържа законопроекта, каза Лазаров. Според Министерството на финансите вносителят на законопроекта не е направил оценка на взаимодействието, т.е. колко ще струва.

Без социално осигуряване по „швейцарското правило“

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Кирил Петков и група народни представители от „Продължаваме промяната“, предвиждащ промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите, или т.нар. „Швейцарско правило“.

Според Министерството на труда и социалната политика, представено от заместник-министъра проф. Емил Мингов, необходимите допълнителни средства над предвидените се очаква да бъдат за 2023 г. – 54,7 млн. лв., за 2024 г. – 339,3 млн. лв., за 2025 г. – 925,4 млн. лв. и сегашният метод е за предпочитане пред несигурният.

Министерството на финансите също не подкрепи законопроекта.

НСТС не подкрепи промените в Закона за семейни помощи за деца

Законопроектът на Корнелия Нинова и група народни представители от БСП, предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането.

Лазар Лазаров посочи, че не намира основание в тези искания и от Министерството на труда и социалната политика не го подкрепят. „Извън тези принципи и съображения, можем да кажем, че предвид големите неясноти, даваме възможност да бъде направена ясна финансова обосновка и това би коствало на бюджета 250 млн. лв.“, заяви той.

Георги Гьоков каза, че от БСП не са имали желание да дискриминират, когото и да било, а да се стимулира раждаемостта. „Дефицитите в бюджета ги правят самолети и други неща за закупуване“, подчерта той.

„В момента вие сте направили предложения, сезирали сте Националния съвет за тристранно сътрудничество и той изразява становища, но отговорността е на Народното събрание“, каза още Лазар Лазаров. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *