Семерджиев изскочил от джипа за 17 секунди и побягнал след катастрофата

ТОП НОВИНИ

Един случай преобърна дневния ред в държавата. На 5 юли Георги Семерджиев уби с бясна скорост, дрогиран, две млади жени. Обвинителният акт вече е готов, а максималното наказание, което може да получи, е 20 години. Как една майка, загубила детето си, приема това и какво успя да докаже разследването дни преди Семерджиев да се изправи пред съда, разказва Мариета Николаева.

Често можете да срещнете Диана Стефанович на булевард „Черни връх” в София. Там е лобното място на детето ѝ. „За мен това място е много важно. Паля свещ и нося цветя. Посадихме дъбче”, обясни жената.

Сийка Милева пред NOVA: Семерджиев е карал със 166 км/ч

21-годишната Хариет Стефанович  е пометена от джипа на Георги Семерджиев, докато стои на тротоара. „Тя обичаше да пее и да танцува. Беше жизнена, енергична, весела и добра. Чувствителна, но същевременно и много директна, държеше да каже истината но човек в очите”, казва нейната майка. Тя добавя: „Загубата ми е огромна. Просто нямам думи, загубих смисъл в живота”.

Четири месеца и половина след жестоката катастрофа, отнела живота на две млади жени, делото влиза в съда. Семерджиев е с пет обвинения. Експертизи установяват с точност какво се е случило във фаталната вечер на 5-и юли. Бившият футболист е шофирал със 166 км/ч и с включени полицейски лампи.

„Навлиза в кръстовището, удря косо такси, променя траекторията вдясно, където със 150 км/ч удря първата жертва. Оттам джипът се удря в асансьора на метрото, разцепва се на две, задната част продължава по булеварда, а предната убива второто момиче”, обясни зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Ударът е наподобявал взрив, разказват свидетели. Семерджиев бяга от мястото. И час по-късно е в дома си. „За 17 секунди Семерджиев успява да излезе през предната дясна врата. Оказало се е, че не може да си влезе в дома. С помощта на Симона Радева, с донесена стълба от нея, влиза в апартамента”, уточни Тодоров.

Главният секретар на МВР: 44 са дисциплинарните производства за чадъра над Семерджиев

Първоначално Семерджиев опитва да изгради защитна версия, че е отвлечен. След това е запазил мълчание. Доказателствата обаче са категорични, че той убива двете млади жени.

„Едната маратонка, която намерихме, напълно съвпада като износване и модел с тази, която е в колата. И по двете има негов ДНК профил. Тичал е бос. По дрехите има ДНК профил и кръв от двете загинали момичета”, каза зам.-директорът на НСлС.

Случаят е емблематичен и извади наяве свързаността на служители на реда с криминално проявен. Полицайката Симона Радева, подпомогнала укриването му, беше уволнена от МВР.

„Тя не отрича, че се познава със Семерджиев, че са ѝ се обадили от автомивката, негов служител и тя е отишла. Помогнали са му със стълба не само тя, а и нейният приятел, който е служител в Четвърто РУ”, коментира адвокатът на майката на Хариет Пламен Димитров.

Седем началници на районни управления в столицата бяха сменени. Не само заради случая Семерджиев, но и заради недобри резултати. Отделно текат дисциплинарни производства срещу 44 служители на реда. Установено е, че той е спиран десетки пъти за нарушения на пътя и вместо наказателна отговорност, е понасял само административна.

„Има много загадки по случая – как Семерджиев ѝ се е обадил, как нейният приятел от Четвърто районно е отишъл там, как военен прокурор се появява на мястото”, посочи адвокатът.

Прокурори: Може шофьорът да е пил преди кръвната проба, а не преди да шофира

„Военният прокурор е разпитан, минавал е със семейството си. Просто е изпълнил гражданския си дълг. Помогнал е да се запази местопроизшествието до пристигането на екипа от СДВР. На самият оглед е присъствал дежурен прокурор от СГП”, каза Тодоров. 

„Много се говореше, че има полицейски „чадър”, но явно не е само полицейски „чадър”, а е повече от козирка това, което е над него. Неговото поведение, при самата катастрофа, че си позволява да кара със 166 км/ч – това арогантно поведение показва, че него не го е страх”, смята още защитникът. 

„Нямам данни, че Семерджиев е бил агент на някоя от службите. Никъде по делото няма такива данни. За защитен свидетел – също”, поясни Тодоров.

Имало ли е чадър над Семерджиев и от кого – на този въпрос ще отговори и отделно дело образувано в прокуратурата. NOVA се сдоби със справката за съдимост на Семерджиев. От нея става ясно, че има присъда за хулиганство през 2012 година. Присъда има и през 2020 г. Осем месеца затвор след споразумение с прокуратурата, одобрено от съда.

„Наказанието е осем месеца за притежание на над 4 кг наркотици – хероин, марихуана, които са на стойност 105 000 лева. Интересното е, че съдът одобрява споразумението, когато то не противоречи на закона и добрите нрави. На закона може да не противоречи, но едва ли тези 4 кг наркотик биха се сметнали, че не противоречат на добрите нрави. Тоест, ако при сключване на споразумението, наказанието се редуцира с 1/3, Семерджиев е трябвало да получи една година лишаване от свобода, а не осем месеца”, обясни Димитров.

Скандални разкрития за Симона Радева и полицейския чадър над Семерджиев

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 3 до 12 години затвор. „Не знам по какъв начин съдът е преценил, че ще даде осем месеца лишаване от свобода”, подчерта адвокатът.

На 29-и ноември делото влиза в съда. Освен държавното обвинение, майката на загиналата Хариет ще заведе и граждански иск срещу Семерджиев. Той ще бъде в размер на 600 000 лева.

„Предварително ще поискаме от съда обезпечение за иска, тъй като от документите, които видях в делото, Семерджиев има един апартамент в „Хаджи Димитър” в София и активи в неговата фирма”, добави Димитров.

Майката, загубила детето си, очаква справедливо наказание: „Не изпитвам никакви чувства към него. Да, много странно, мисля, но нищо не изпитвам. Не знам… Разчитам съдът да е справедлив и да реши. Търся някакъв смисъл, но такъв в моя живот няма”./нова бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *