Веско, спасителят на Сашко: Потърси вода, беше изтощен! Пирогов: Добре е!

България

Сашко от Перник е намерен жив в местността Червена могила край Радомир.

След 9-дневна издирвателна акция Александър Цветанов е открит, потвърдиха от МВР.

Преди 24 часа бащата на Сашко обяви 100 000 лв. награда за този, който го намери.

Детето е транспортирано до София за медицински прегледи.

Според вътрешния министър – Иван Демерджиев пред бТВ, детето е здраво и в добро състояние. Демерджиев заяви, че местността е в много трудно достъпна местност. Днес именно в такива е провеждано претърсване. Разследването на случая продължава, каза Демерджиев, в което ще се изяснят всички факти – как детето е изчезнало, дали е било отвлечено и всички версии.

Детето е пренесено на ръце от местността до линейката, след което е отпътувало към „Пирогов“. От мястото, където Сашко изчезна – при Профилакториума в Перник, до местността, където го откриха – разстоянието е около 20 км.

Детето е намерено след обход с парапланер, направен днес. То се е крило в храсти на 4 км от Радомир в близост до паметник.

Пиарът на „Пирогов“ уточни, че Сашко преминава през прегледи, за да се установи състоянието му от едни от най-добрите специалисти в страната.

Той е леко премръзнал, но в добро общо състояние, каза говорителят на бТВ – Иван Георгиев.

Доброволци се събраха при сборния пункт в Перник, за да празнуват. Те обявиха, че около 2000 души са започнали търсенето, а десетки са останали активни. Дори доброволец е бил уволнен от работа, заради включването му в акцията.

Според спасителите, те не са били насочени към мястото, а на доброволни начела са търсили.

Сийка Милева – говорител на главната прокуратура, обяви, че разследването на обстоятелства продължава, включително и за отвличане. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза.

Кметът на Перник обяви на брифинг каза:

Сашко е намерен жив след организация между МВР и доброволци. Той е в добро състояние, в Пирогов ще бъде до понеделник. Пил е вода. Лекарите се грижат за него. Първоначалното му състояние е добро.

Директорът на ОДМВР – Перник обяви:

Районът е много труден за проверка. Член на делтапланеристки клуб е намерил Сашко след съгласуване с МВР за издирването днес. Здравата логика показва, че е бил в планината. Сашко е могъл да издържи в планината с дни, потвърдиха специалисти, занимаващи се с аутизъм. Не може към момента да се каже дали е сменял локацията си. Този район е обхождан. Разстоянието от Перник до Червена могила е доста, но с оглед аутизма, не е проблем да се извърви.

Доброволци, част от делта клуба, завиха, че те пари не искат. Детето е оцеляло, защото се борило. Планината е тегава, с поне 20 дерета. То е било в едно дълбоко дере. Набелязахме вчера нови трудно достъпни зони, които днес бяха обходени. Веселин Георгиев е видял детето. Детето се е движело, беше мръсен и изтощен, изплашен. Цялата планина се е трудно проходима. Било му е трудно, както и на всички, които го търсехме. Респект към детето, той е боец! Оцеляло е само. Пари никой не иска! Детето поиска вода.

Пет минути стоях и гледах. След като пое въздух, се успокоих. Имаше мокри дрехи. Имаше желание за живот, каза Веселен Георгиев, открил детето.

И ние мислихме, че не може да е жив. Според нас в опит да достигне до населено място, се е изгубил, казаха спасителите, съобщава Инфомрежа.

Предният път бяхме близко до това място, каза Веселин. Всички дадоха всичко от себе си.

От РП – Перник, заявиха, че всички обстоятелства ще бъдат проверени – включително и отвличане и дали има връзка с обявената от бащата парична награда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *