Росен Христов: Александър Николов е инструктирал“Булгаргаз“ да откаже плащане на „Газпром“ в рубли

България ПОЛИТИКА

Бях призован в Националното следствие като свидетел относно спирането на доставките от „Газпром“ и последващите преговори. Нямам информация дали ще бъда викан отново на разпит, може евентуално да поискат допълнителни документи, но аз ще съдействам изцяло. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов след разпита си в НСлС.

Той обяви, че предходното правителство на Кирил Петков е купувало газ 30% по-скъпо

Росен Христов е привикан на разпит в Националното следствие

Тогава газът е купуван на борсова цена, сега ние го купуваме с 50% по-евтино от борсата. Техните сметки докараха България до този резултат. Тези хора (предишните управляващи, бел. ред.) не знаят как работи борсата, допълни министър Христов.

По думите му бившият енергиен министър Александър Николов е дал инструкции на „Булгаргаз“ да бъде спрян вносът на газ от „Газпром Експорт“, както и да не предприема мерки за плащане по новата схема за превалутиране.

Енергийният министър се надява на доставки от „Газпром“, не каза ще откриваме ли сметка в рубли

Всички останали европейски държави продължиха да плащат по новата схема и все още го правят, единствено България отказа да плаща за газовите доставки в рубли, обясни той.

Росен Христов продължи с критиките си по предишната власт, коментирайки, че действията на техния кабинет са довели до енергийната криза и че са заварили „пълен хаос“. Добави, че е имало договори, които са били сключвани в нарушение на Закона за енергетиката.

Александър Николов публикува предистория на „Кризата с газа“, предрече тежка зима

По повод поисканата му оставка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, министърът на енергетиката отговори, че няма намерение да подава оставка, тъй като служебното правителство е постигнало „страхотни резултати“ за по-малко от три месеца.

Ние сме експертен кабинет, а не политически. В сектор „Енергетика“ постигнахме резултати. Интерконекторът, например, беше дотолкова изостанал, че още една година нямаше да го завършат, каза Христов.

На въпрос защо „Булгаргаз“ предлага поскъпване на газа през декември, министърът отвърна, че през зимния период има по-голямо търсене.

„Булгаргаз“ предлага поскъпване на газа през декември

Той още веднъж подчерта, че България нито изнася, нито препродава петрол.

Ние изнасяме петролни продукти, или по-точно това са остатъчни продукти, които произвежда рафинерията в Бургас. Тези остатъчни продукти се изнасят в трети страни, защото ние няма какво да ги правим, поясни министър Христов./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *