Иванчева от Сливенския затвор: Хора, помагайте (ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха докарани в приемното отделение на женския затвор в Сливен. NOVA успя да заснеме Иванчева, която призова хората да се борят за справедливостта.

„Хора, помагайте, който с каквото може! Нека се зададат въпроси – „Може ли върху доклад на Антон Славчев да се образува наказателно дело, без сигнал”, коментира бившата кметица на „Младост”.

Бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева влиза в затвора

Тя бе изведена от дома си в четвъртък сутрин, след като Върховният касационен съд потвърди ефективната ѝ присъда, както и тази на някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова и сочения за техен съучастник Петко Дюлгеров. Те бяха арестувани при зрелищна спецакция през 2018 г. след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Тогава в колата, в която пътували Иванчева и Петрова, бяха намерени 70 000 евро от подкуп от общо 250 000 евро, поискан от Ваклин. Срещу тази сума тогавашната кметица трябвало да подпише разрешително за строеж.

Делото претърпя множество обрати. Според първоинстанционния съд е имало искан, но неполучен подкуп. Наложената тогава присъда на Иванчева беше 20 години лишаване от свобода, за Петрова – 15, а за Дюлгеров – 12.

След това случаят стигна до Апелативния спецсъд. Той определи наказания от 8 години затвор за Иванчева, 7 – за Петрова и 6 – за Дюлгеров. И тримата бяха оставени под домашен арест.

„СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО”: Десислава Иванчева и Биляна Петрова на мястото, на което загубиха свободата си

По-късно мярката на Иванчева бе изменена на „парична гаранция” от 10 000 лв. Един от мотивите за това решение на съда беше бременността на екскметицата, която налагаше честото ѝ излизане извън дома.

Днес стана ясно, че последната инстанция – Върховният касационен съд, е постановил 6 години затвор за Иванчева, 5 – за Петрова и 4 – за Дюлгеров.

Тази вечер приятели и симпатизанти на Десислава Иванчева се събират на протест от 18:30 ч. пред Съдебната палата.  /нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *