ПП и ДБ категорични: Служебното правителство трябва да внесе истински бюждет

България ПОЛИТИКА

Служебното правителство трябва да внесе бюджет.

Около тази теза се обединиха представителите на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), които проведаха среща в парламента по темата Бюджет 2023. „Както знаете, ПП правим редица срещи, за да представим необходимостта от внасянето на бюджет, за да има предвидимост за бизнеса и да се заложат всички бюджетни политики“, откри срещата съпредседателят на ПП Кирил Петков.  

Асен Василев пред синдикатите: Има възможност минималната заплата да се вдигне на 860 лева

„Имаме някои притеснения. Те са свързани със събираемостта на приходите спрямо БВП, който сте заложили, както и раздаването на пари на калпак. Причината е, че няма ясно парламентарно мнозинство и всеки ще гледа да харчи предизборно и да купува по този начин избиратели. За нас трябва да се фокусираме само върху уязвимите групи“, заяви един от съпредседателите на ДБ Владислав Панев. 

„Притеснения при нас относно събираемостта на приходите почти няма, но ще е добре да се направи още един допълнителен анализ. Последните години винаги се е залагал много по-голям дефицит. Цифрите ясно показват тази тенденция и това е причината ние да не се притесняваме за събираемостта. Наистина трябва да призовем служебния кабинет да внесе Закон за бюджета за 2023, а не законопроект за удължаване на настоящия. По този начин ще има предвидимост и за бизнеса. Политическата обстановка е сложна и при едни нови избори удълженият бюджет може да продължи да действа до юни 2023 година, което няма да е добре, включително и за членството ни в Еврозоната. Задължително е служебният кабинет да внесе истински бюджет“, отговори Асен Василев, след което представи разчетите на макрорамката и остойностяване на социалната програма, която ПП предлага.

„Разгледахме вашите цифри. Съгласни сме с доста неща, но не трябва да се харчи, както го правеше ГЕРБ. Не може да се раздават помощи и пари на всички. Не може някой, който си е построил къща с басейн отпред, да получава помощи. Това трябва да се прекрати“, повтори тезата на ДБ Ивайло Мирчев. 

„Искаме да влезем в 3-процентния дефицит. Това е задължително. ГЕРБ са първа политическа сила и те трябва да понесат отговорност за бюджета. Ако те не успеят да съставят правителство, след това мандатът ще дойде при нас, но докато то се случва, трябва да имаме нов бюджет. Трябва да имаме увеличаване на минималната работна заплата, да продължава ръстът на пенсии и още много важни политики, които няма как да се случат, ако няма нов бюджет“, категоричен бе Кирил Петков.  

Кирил Петков отново категоричен: ПП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ

„Ние искаме да ви подкрепим и да ви призовем да се отнесете изключително отговорно към втория мандат. Важно е България да има реформаторско правителство. Това не означава, че отговорността на ГЕРБ трябва да бъде заметена под масата. Те трябва също да покажат усилия“, добавиха от своя страна Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от ДБ.  

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

„Ще се отнесем изключително отговорно към втория мандат, както винаги сме го правили. Бюджет 2023 трябва да бъде внесен от служебното правителство, това е отговорната позиция, защото правенето на една бюджетна рамка отнема повече от месец. Дори и да се сформира редовно правителство, ще трябва време да се внесе истински бюджет“, разкри Асен Василев. /новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *