(НА ЖИВО)Изявление на вътрешния министър след убийството на полицай в Елхово

ТОП НОВИНИ

Въоръжават граничните патрули с дълго оръжие, ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им

Убитият граничен полицай до с. Голем Дервент е бил прострелян докато е проверявал срез на оградата по границата, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той е бил застрелян в главата като е загинал още при първия изстрел.

„След 20 часа снощи в района на 242 пирамида до селото граничен наряд в състав серж. Петър Бъчваров и служител на МВР се натъкват на срез на оградата. Слизайки от моторното превозно средство, нашият служител насочва фенера към въпросния срез в оградата, последва веднага изстрел от Турция като още с първия изстрел колегата е убит. Стрелят и по сержанта, който, за щастие, успява да се крие зад МПС-то, а стрелбата продължава – 10-15 изстрела са произведени. За щастие, той остава невредим, а групата, от която идват изстрелите, се оттегля в дълбочина към вътрешността на Турция“, обяви Тодоров.

Българските власти са осъществили веднага контакт с турските си колеги, които уверили, че ще предприемат всички мерки групата да бъде заловена и отговорните за убийството да бъдат изправени пред закона.

Според МВР най-вероятно става въпрос за опит за нелегално преминаване на мигранти.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи случилото се като безпрецедентно и обяви, че ще се вземат нови мерки за безопасността на хората, които охраняват границата.

Патрулите ще бъдат въоръжени с дълго оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им.

„В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. Дотук сме се опитвали нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата. Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък, те няма да са насочени към нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, които се опитва да премине нелегално границата“, заяви Демерджиев.

Той допълни, че подобен случай не е имало от много, много години насам и не може да се търсят грешки в ръководството на Гранична полиция.

„Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не може да говорим за кадрови промени“, заяви Демерджиев.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *