Работещи в центрове за спешна помощ в страната ще протестират с искане за повишаване на възнагражденията и промяна на категорията труд

ТОП НОВИНИ

Работещи в центрове за спешна медицинска помощ в страната ще протестират днес в 12:00 ч. с искане за повишаване на възнагражденията, промяна на категорията на труд, мерки за привличане на специалисти в системата на спешната помощ и осезателно подобряване на условията на труд. Протестиращите се организират в социалните мрежи.

Предвижда се от днес до 13 ноември всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, да включва звуков и светлинен сигнал за три минути.

Протестиращите заявяват, че ако не се обърне внимание на исканията им, „инициативата ще премине към следващи действия“.

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година. Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев каза тогава, че с тези средства ще бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор.

Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите – с 400 лв., медицинските сестри – с 350 лв., парамедиците – със 170 лв., шофьорите на линейки – с около 150 лв., каза още министър Меджидиев и уточни, че сумите са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

Протестиращите настояват повишените средства да се изплащат и след 1 януари 2023 година./бта, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *