Фронтът на пожара на българо-гръцката граница вече е 20 километра

БАЛАКАНИТЕ България

Нови територии превзе пожарът на българо-гръцката граница в района на Кирково. Ситуацията там остава сложна заради силния южен вятър, който прехвърля огъня от гръцката част на наша територия. През целия ден на терен работеха над 200 души, половината от които са ловци и доброволци. Целта е да се овладеят огнищата по границата и да не се допусне пламъците да слязат надолу.

Южният вятър носи огъня и дима към България. Пушекът е толкова гъст, че на височина от един километър огнищата не се виждат. Това е причината дошлият на помощ военен хеликоптер да не е достатъчно ефективен. Ако и утре условията останат лоши, ще се разчита само на наземна сила и техника. Фронтът на пожара вече е с дължина 20 километра.

„По билото, откъм Гърция минава в нас. Като площ не е голямо, но като дължина, периметър станаха 20 километра“, каза директорът на противопожарната служба комисар Сергей Заимов, цитиран от БНР.

„Пожарът е низов. Горят листа и шума, които на места са с дебелина половин метър. Утре рано сутринта се включва верижна машина“, съобщи заместник областният управител Бисер Николов.

„Чакаме тежка машина от южен централен район да направи просеки и пътищата, които до момента не са чистени да се изчистят, за да може, ако се наложи, пожарни автомобили, ако вятърът продължи така, да пресрещнат пожара“.

Пожарът на българо-гръцката граница е под контрол

И в неделния ден битката с огъня ще продължи.

Сергей Заимов и Бисер Николов отправиха апел към доброволците да идват оборудвани с лопата, кирка или друг уред, както и да си носят храна и вода.

Тази нощ на място остават 10 души, които ще наблюдават движението на огъня в 4 ключови точки./ новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *