Паметта на 581 офицери и войници, загинали за свободата на Пиринска Македония, бе почетена на днешната Архангелова задушница

ТОП НОВИНИ

С панихида, военен ритуал и полагане на цветя в Благоевград бе почетена паметта на загиналите за освобождението на българския народ. Това се случи пред паметника – костница на старите гробища, посветен на 581 войници и офицери, загубили живота си по време на Междусъюзническата и Първата световна война.

В церемонията участие взеха: вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, областният управител на област с административен център Благоевград Николай Шушков, секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев и Силвия Домозетска, директор на дирекция в общината, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, командирът на Бригадно командване Благоевград полк. Митко Балтов, представители на политически партии, културни и обществени дейци и граждани.

Негововисокопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите български войници. По думите му всички ние трябва вечно да бъдем признателни към саможертвата и подвига на българските офицери и войници. „Тези войни и военачалници са отдали живота си за своите близки и своето Отечество и са оставили на поколенията след тях достоен пример за подражание, за да имат здрави устои към вярата и любовта в Бог и Отечеството“, каза той.

От своя страна служебният министър Демерджиев припомни, че по традиция на Ахрангелова задушница почитаме и се прекланяме пред подвига на българските войни, загинали в борбите за национално освобождение и обединение, в операциите за поддържане на мира в войнския дълг. „Днес сме се събрали, за да отдадем своята почит към всички войни, които с кървави букви изписаха сакралните думи СВОБОДА, ОБЕДИНЕНИЕ и НЕЗАВИСИМОСТ! В този паметник, в земята на Пиринска Македония, която те защитиха с телата си, са положени тленните останки на исторически безсмъртните 581 офицери и войнници, отдали живота си в защитата на Горна Джумая, днес Благоевград“, добави министъра.

Церемонията продължи с поднасяне на цветя и венци в памет на загиналите за свободата на България!

Поклон пред героите – освободители!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *