Стотици са постъпилите сигнали за липсващи лекарства в аптеките

ТОП НОВИНИ

Стотици сигнали постъпват за липсващи лекарства в аптеките. Най-сериозен е проблемът с кортикостероид за инхалатори на деца, който няма заместител. На пазара почти няма и медикамент за епилепсия, капки за регулиране на очното налагане, лекарство за диабет и нискомолекулни хепарини. Въпросът е защо?

5-годишната дъщеря на Стефка е с астма. За да диша нормално често прави инхалации с кортикостероид.

„Без това лекарство детето ми не може да живее спокойно и да диша спокойно“, обясни Стефка Стоянова.

От около година Стефка трудно намира препарата в аптеките в Плевен.

„Миналия месец рецептата на детето ми не беше изпълнена. Понякога го взимаме от Гърция свекърва ми го купува. Друг път търси от Турция“, разказва майката.

От Агенцията по лекарствата обясняват, че количествата за българския пазар са недостатъчни.

От края на миналата година електронна система следи ежедневно наличностите на около 3 хиляди медикамента, които се покриват от здравната каса. Всяка седмица през нея се генерира списък със забрана за износ, ако количествата от дадено лекарство в аптеки и спадове паднат под 65%.

„До март месец формулата беше заложена по един начин при което попадаха между 290 и 350 продукта в този списък“, уточни магистърът по фармация и директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

След одит на системата формулата е променена.

„Към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база“, допълни Кирилов.

Служебният здравен министър иска да се върне старата формула.

„При промяна на една формулировка там, да не я обяснявам в детайли, могат да се завърнат около 240-250 медикамента пак за наблюдение. Тогава наблюдаваме, падне ли под 65% наличността в аптечната мрежа съответно тези медикаменти се спират за реекспорт“, каза доктор Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Фармацевти и паралелни търговци твърдят, че връщането на старата формула няма да реши проблема с липсата и недостига на лекарства в аптеките.

„Сега ако отново се върне старата формула, ще бъде в разрез със законодателството“, заяви Маргарита Грозданова- член на УС на Български фармацевтичен съюз.

„Връщането към нея нищо няма да промени освен, че ще подава една подвеждаща информация“, смята директорът на Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова.

Фармацевтите искат да получат достъп до наличностите на складовете през системата.

„Говори се, че складовете трупат някакви количества и дават избирателно на аптеки“, сподели Маргарита Грозданова.

„В момента започваме и тези проверки масово, за да видим какви са наличностите в складовите бази, защото може да се окаже, че и от там просто не се зареждат в аптечната мрежа“, служебният министър на здравеопазването доктор Асен Меджидиев.

По Закон България поддържа най-ниските цени на лекарства по лекарско предписание.

„Което пък е предпоставка и за интерес в посока именно осигуряване от други държави на лекарства, които са в България“, смята Кирилов.

От асоциацията на паралелните търговци смятат, че проблема с липсващите лекарства може да се реши с бърз внос от Европа, за целта обаче се изисква специално разрешение.

/бнт, сн: архив дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *