Рекорд! Кило кашкавал и сирене – с 5 лв. нагоре 

България

Цените на кашкавала и сиренето на едро за година са нараснали рекордно – съответно с 5, 41 лв. за кг (+46, 12%) и с 3, 89 лв. (+51, 45%), показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 

Освен това кашкавалът и сиренето са с най-голяма разлика в цените по области – при кашкавала е 8, 15 лв. (от 12, 85 лв. /кг в Благоевград до 21 лв. /кг в София), а при сиренето е 8, 70 лв. (от 7, 30 лв. /кг в Бургас до 16 лв. /кг в София). 

През изминалата седмица от наблюдаваните от ДКСБТ 34 основни хранителни продукти 19 са поскъпнали, 12 са поевтинели, а 4 са без промяна в цената. За седмица най-много е поскъпнало киселото мляко – с 3, 2% до цена на едро 1, 28 лв. за кофичка. 

Само за последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната поскъпнаха с нови 10%, показват данните на ДКСБТ. 

Тенденцията не е само в България, това се случва в целия ЕС и икономисти предричат, че тази нова вълна ще продължи и догодина,твъди Ретро.бг. 

От началото на октомври вече се е натрупал значителен ръст на цените от около 10%, след като от юли до септември по тържищата имаше известно затишие. 

Това оскъпяване обхваща всички основни хранителни продукти, като при някои от тях вече има абсурдно високи цени. Например кренвиршите, чиято цена на едро до началото на лятото беше около 4, 20 лв. за килограм, през третата седмица на октомври стигна 5 лв. 

/struma.com, сн: архив бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *