Бирата е най-опасната алкохолна напитка за мозъка

България

Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението са установили, че пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт, пише сп. „Нюробайолъджи“. 

За целите на изследването експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души. 

Резултатите показват, че алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50 процента. Тази цифра обаче се различава в зависимост от вида на консумирания алкохол.

Пет алкохолни напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29 процента, а от хеморагичен инсулт – със 76 процента. Пет дози алкохол се равняват, например, на пет шота водка или две халби и половина бира.

Алкохолът отново поскъпва

Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията й увеличава риска от исхемичен инсулт с 21 процента и от хеморагичен инсулт със 73 процента. 

Виното, от друга страна, не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества, пише БТА.

Специалистите напомнят, че има два вида инсулт – хеморагичен, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, и исхемичен. 

Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид мозъчен удар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *