(НА ЖИВО)Радев пред ПП: Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена

ТОП НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев провежда консултации с представители на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

Съгласно Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

„Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство“, заяви Румен Радев, президент на Република България.

Президентът попита представителите на ПП около какви идеи биха търсили обединение и подкрепа от кого, ако се стигне до втори мандат, който естествено ще отиде при тях.

Ще бъдем водени изцяло от два принципа във взимането на решения, отговори председателят на ПП Кирил Петков:

„Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми и сме заявили 16 политики в четири сфери – удължаване подпомагането на българските семейства. Виждаме като огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата, които са най уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса“.

Петков заяви, че ПП ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат с изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. Заяви обаче, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ:

„Вторият принцип, който ще спазваме, е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след избори, ето защо за първия мандат ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи“, каза Петков.

Асен Василев заяви, че предишният кабинет е успял да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономиески резултати, които са едни от най-добрите в ЕС.

„Икономическият ръст м.г. е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре, че подкрепата към тях от гледна точка на електроенергията и антиковид мерките успяха да помогнат на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентноспособност, даже да я увеличи в една много тежка ситуация“, посочи Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната“.

По думите му, ако се стигне до реализиране на втория мандат от ПП, ще трябва да се направят редица реформи не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството.

Първите консултации вече бяха проведени миналата седмица с представителите на първата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *