Лорер: Ще бъдем конструктивна опозиция. Ще подкрепим политики на ГЕРБ, с които сме съгласни

България

Ако ГЕРБ сформират кабинет с първия мандат, ще бъдем конструктивна опозиция. Тоест по политиките, по които сме съгласни, ще бъдем с тях. Това заяви в студиото на „Събуди се” депутатът от „Продължаваме промяната” и зам.-председател на Комисията по икономика и иновации Даниел Лорер. 

„Нека да погледнем какво всъщност се случва в НС изобщо. Защото за българските граждани е важно да усетят сценария, който се развива. През миналата седмица видяхме първото му действие – за избора на председател на парламента. Оказа се, че макар и в една трудна следизборна ситуация, избор на председател на НС е възможен. И се появи една коалиция, която ние условно нарекохме „Хартиена коалиция”, която си избра председател. тя си избра председател. Тази седмица  продължихме с комисиите и изведнъж се оказа, че има две проблемни комисии“, подчерта той в отговор на въпроса кадрува ли някой отвън политическите комисии.

По думите му ПП е поискала едни комисии, които не им били дадени. „Дадоха ни други, които приехме.  В резултат на което ДПС си смениха приоритетите и решиха да не ни дават Спортната. Но не това е важно. Важното е, че ние отново виждаме и в гласуванията за комисиите, че същата оформяща се и работеща коалиция в парламента започва да взима активни решения”.

Според него има и друг интересен епизод, който се случва в НС. „Главният прокурор Иван Гешев шета из парламента. Изпраща покани на партии и се среща с тях. След като той беше човекът, който извади половин България на протест, той беше в един политически фризер. Сега имиджът му се претопля. И аз се питам сега дали той не е всъщност контактьорът между тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция. Това е легитимен въпрос на фона на неговите действия тази седмица”, категоричен е Лорер.

„Трябва да бъдем отговорни. Изпратени сме в НС, за да подпомагаме превръщането на България в истинска правова държава. Тъй като сме втора политическа сила, присъствието ни на председателски места в парламентарните комисии с председатели е един от малкото лостове, с които можем да обръщаме общественото внимание към важни теми, в комисиите, които управляваме”, подчерта той. И допълни: „Нека колегите от ДПС и ГЕРБ да коментират дали президентът им помага да правят избори за комисии. За да се прокрадва това като съмнение в общественото пространство очевидно има някакви индикации, че подобно нещо може и да се е случило. Аз лично нямам такива.  Това е дребнотемие, което разсейва обществото от истински важния дебат, който предстои”.

Ние ще се явим на консултациите с президента в понеделник, посочи той. „Искаме да бъдем отговорен фактор в българската политика. Президентската институция е тази, която трябва да обединява България. Това, което е важно консултациите да минат в конструктивен тон, в гладък тон, както ги проведе с ГЕРБ, за да можем да изложим нашите позиции, за да стане ясно на обществото какви са важните теми за страната, които ще отстояване. А именно – да създадем правова държава, в която не се крадът публични пари. И разбира се да продължим с икономическите мерки за справяне с инфлацията”.

Според Лорер решение дали ПП ще се яви на консултации с ГЕРБ,м когато получат първия мандат, ще се вземе на Националния съвет на партията. „Мисля, че ще сме едни от последните поканени. Знаете, че многократно заявихме, че няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ. Неформални разговори не водим, защото искаме всичко да е изключително видимо за обществото, за да няма съмнения, че се договаряме. Ако ГЕРБ успеят да сформират кабинет, ние ще бъдем конструктивна опозиция. Тоест по политиките, по които сме съгласни, ще бъдем с тях”. /Nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *