НА ЖИВО: Изявление на президента Румен Радев в Молдова

ТОП НОВИНИ

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева са в молдовската столица Кишинев, където държавният глава се срещна с президента Мая Санду, след като през юни страната получи статут на държава кандидат за ЕС.

Румен Радев и Мая Санду дават съвместно изявление.

„Вашата визита маркира 30 години от момента на установяване на дипломатически отношения между двете страни, но и приятелството, което ни свързва през вековете чрез история, култура и хората. От около 200 години Молдова е родината на една българска общност, която намери дом, който ги прие“, каза в началото на речта си Мая Санду.

„Нашата цел е да бъдем единни и да построим заедно едно бъдеще, което да бъде мирно и проспериращо, каквито и да са нашите етнически корени, какъвто и език да говорим или каквито да са политически убеждения – всички сме част от държавата Република Молдова и всички срещаме еднакви трудности. Нашето бъдеще в ЕС е близо до България и европейските държави. Единство на целия европейски континент е много важно днес и за да отговорим решително на войната на Русия срещу Украйна“, каза още Санду.

Заяви, че Молдова не признава незаконната анексия на териториите на Украйна. Смъртта и разрушенията трябва да спрат и единственият начин е Русия да се изнесе от Украйна.

Санду каза, че страната в момента е в най-тежката енергийна криза и не съществува съмнение, че енергийните ресурси се използват като оръжие, за да дестабилизират Молдова.

Тя приветства подписването на договора с България за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“.

„С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи. Това ще консолидира енергийната независимост на Украйна“, каза Санду.

Заяви, че Молдова иска да разшири двустранното сътрудничество в различни сфери, да консолидира търговските отношения, да привлече повече инвестиции. Целта е и по-близко сътрудничество в областта на образованието.

Румен Радев пристигна в Молдова

Утре президентът Радев ще посети Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Предстои и среща с бесарабските българи в Молдова.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *