Отново спорове в НС заради комисиите

ТОП НОВИНИ

Втори ден продължават опитите на депутатите да попълнят постоянните комисии в Парламента. Съставянето им ще отпуши работата на 48-то Народно събрание, защото без да са конституирани те, депутатите не могат да започнат работа по нито един закон. 

Вчера парламентарните групи постигнаха консенсус единствено за формирането на бюджетната комисия. 

С искане оставката на председателя започна заседанието. Причината – от ПП негодуваха заради назначието на Стефания Караславова в администрацията и поискаха да бъде уволнена, но не стана ясно на какъв пост.

Депутат от ПП поиска оставката на Рашидов (ВИДЕО)

“Вие ако сте запознати с досието на тази жена и сте я назначили – това говори, че сте лош администратор. ако не сте запознати, значи сте подведени”, заяви от парламентарната трибуна Иво Атанасов от ПП. 

Последва спорът по същество – кой коя комисия да оглави.

„Ние бяхме уведомени, че Комисията за младежта и спорта е пренасочена към ДПС”, каза Андрей Гюров от ПП. А в отговор Мустафа Карадайъ заяви: “Г-н Гюров трябваше да добави още 1 изречение, че ДПС изчака всички и ние заявихме такива комисии, които не бяха заявени”. 

Напрежението се покачи след обвинения от ПП, че са подменяни протоколи „по нощите.“ За това съпредседателят на ПП – Асен Василев, призова, който лъже от трибуната, да бъде санкциониран. 

ГЕРБ поиска от председателя да въведе ред в залата.

„Искам да напомните на “Промяната”, че опозицията имаше нула комисии. Сега опозицията – от лошото статукво, получава толкова комисии, колкото депутати има”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. 

В темата беше замесено и телефонно обаждане. Според Кирил Петков от ПП “някой се е обадил” на ГЕРБ и ДПС с молба спортната комисия да не бъде давана на „Продължаваме Промяната”. 

А Явор Божанков от БСП заподозря в това служебния кабинет. “Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев – няма да съм изненадан. Той отдавна е излязъл от конституционната си рамка, но държа тази зала да знае за неговата намеса”, заяви той. 

Стигна се до обвинения за ново мнозинство. Според Настимир Ананиев от ПП се е “оформил триъгълник” между ГЕРБ, ДПС и “Български възход”.  

След края на този спорт, депутатите пристъпиха към попълването на комисиите и разпределението на местата. /Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *