Благоевград ще има паметник на българските възрожденци, братята Димитър и Константин Миладинови,в зелената площ между зала „Пейо Яворов“ и АУБ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

29 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград, насрочено за петък (28 октомври 2022 г.) от 09:30 часа в зала „22-ри Септември“ на Община Благоевград.

По този повод днес, председателят на местния парламент, г-н Радослав Тасков, даде традиционната си пресконференция, в началото, на която поздрави всички именници по повод Димитровден.

„На днешния празничен Димитровден, от мое име и от името на Общински съвет, искам да поздравя всички, които с гордост носят името на Св. Димитър. Нека си пожелаем светецът да ни закриля и напътства в добрите дела“, пожела Радослав Тасков.

Г-н Тасков представи пред представителите на медиите и обществеността какво предвижда предварителния дневен ред, като информира, че в деловодството на Общински съвет няма постъпило предложение за извънредна точка за петъчното заседание, с изключение на едно заявление за изказване от Бойко Гренцке.

На редовното заседание на местния парламент, по първа точка от дневния ред, общинските съветници ще дискутират Предложение № 60-00-328/09.09.2022 г. от Кмета на община Благоевград, относно Проект за изменение на Приложение №8 и Таблица на базисни наемни цени за Община Благоевград на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Община Благоевград.

То ще бъде докладвано от общинския съветник Валентина Шаркова, председател на Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране.

Местният парламент ще разгледа и предложенията от Кмета на община Благоевград, относно кандидатстване по Целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“, финансирана по Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, както и за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027. Те ще бъдат докладвани от Йосиф Кочев, председател на Комисията по бюджет, финанси и европроекти.

Общинските съветници ще трябва да попълнят и състава на временната комисия за изработване на предложение на политика за участието на Община Благоевград и общинските публични предприятия и бизнес задачи.

На днешната пресконференция, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, коментира и Предложение № 60-00-367/14.10.2022 г. от Кмета на община Благоевград, относно поставяне в градска среда на паметника на българските възрожденци, братята Димитър и Константин Миладинови, който се намира в Регионалния исторически музей, като уточни, че избрано най – подходящото място за поставяне на паметника в градска среда. То се намира в зелена площ между зала „Пейо Яворов“ и АУБ.

Г-н Тасков съобщи, че по точка 11 от предварителния дневен ред, а именно предложение № 60-00-378/18.10.2022 г., от Кмета на община Благоевград, относно учредяване на Еднолично общинско дружество с ограничена отговорност „БЛАГОЕВГРАД ГРИЙН ТРАНС“ ЕООД, е входирано и изменение на предложение под номер № 60-00-379-001/21.10.2022 г., от Кмета на Община Благоевград, за промяна на името. Дружеството ще се казва: „Благоевград Еко Транспорт“ ЕООД.

В отговор на журналистически въпрос, във връзка с откриване на Македонски културен център „Никола Вапцаров“ в Благоевград, планувано за 30-ти октомври, председателят на местния парламент Радослав Тасков каза, че Общински съвет Благоевград няма да допусне създаване на напрежение между България и Република Северна Македония.

Припомняме, че Общински съвет Благоевград се произнесе по темата с декларация, приемането на която се наложи, заради спорни текстове в обявлението за създаването на културния център и неща, които създават предпоставки за възникване на напрежение между двете съседни държави.

Той допълни още, че с приемането на въпросната декларация общинските съветници не са имали за цел да създават напрежение, дори напротив. Целта е била да се спрат всякакви опит за това, отбеляза Тасков.

На днешната пресконференция бе отправен и въпрос, относно случващото се с ФК „Пирин“ и възникналото напрежение между фенове и ръководство.

Г-н Тасков отговори, че всички са притеснени за „Пирин“ и за резултатите, които клуба постига, но като местна власт не се бъркат на ръководството.

По повод предстоящото честване на вековния юбилей на „Пирин“, Радослав Тасков посочи, че в качеството си не на председател на местния парламент, а като фен, е подпомогнал начинанието на феновете.

Въпросът около евентуален Референдум и мнението му по този казус, също бе тема на разговор по време на пресконференцията.

Според председателя на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, референдум с повече въпроси, проведен по време на евентуални предсрочни парламентарни избори ще има по – голям смисъл от местно допитване с един единствен въпрос.

„Трябва да гледаме в бъдещето! Ще предложа на инициативния комитет да се обединим и да проведем референдум по повече въпроси, за да разберем какви са нагласите на хората за бъдещето на Благоевград.

Всички виждаме, че най-вероятно се задават предсрочни парламентарни избори, така че много по-добре ще бъде да проведем гражданско допитване в едно с предсрочните избори. Така, Община Благоевград няма да се наложи да плати дори лев. Такъв референдум бих подкрепил!“, коментира Радослав Тасков.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент.

Дневният ред беше одобрен на заседание на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *