Водата в Благоевград да поскъпне с 22% предлагат от местното ВиК дружество

ТОП НОВИНИ

ВиК дружеството в Благоевград поиска увеличение на цената на водата с 22%. Ако КЕВР одобри исканото повишение, то ще засегне жителите на всички общини, които членуват във водната асоциация в Благоевградска област.

2 лева и 25 стотинки за кубик е цената на водата, която плащат жителите на Благоевград в момента. Ако исканото поскъпване бъде одобрено от КЕВР, то през следващите 4 години сметките ще скочат с близо 50 стотинки за кубик.

Предложението на ВиК Благоевград за поскъпване на водата, е заложено в бизнес плана за следващите 4 години. То е одобрено на последното заседание на водната асоциация. За исканото повишение в цената на водата гласуваха представителите на 4 от общините членуващи във ВиК асоциацията, както и областния управител.

Кметовете на Банско, Разлог и Сатовча бяха против. Заради планираното поскъпване на водата, жители на Банско поискаха общината да напусне ВиК асоциацията.

Градът се намира в подножието на планината, има изобилие на вода, казват местните хора и не искат да плашат по-висока цена.

„Е го къде е водохранилището съвсем на близо, водата е много чиста, не смятам че има нужда от много голяма поддръжка водопровода. За мен е ужасно, защото аз съм един учител, пенсиониран и сега взимам няма и 300 лева пенсия“, заявява Мими Събева.

От общинското ръководство в курортния град в писмена позиция обясниха, че напускането на практика е невъзможно, защото това става само с пълно мнозинство при гласуване на общо събрание на ВиК асоциацията./бнт, сн: илюстратривна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *