Григор Димитров – Ижи Лехечка 4:6, 6:1

СПОРТ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу 77-мия в световната ранглиста Ижи Лехечка в първия кръг на тенис турнира от сериите АТР 250 в Стокхолм. За съжаление, заради късен пробив за 4:5 в първия сет Гришо изостана в резултата след 47 минути игра. Във втората част обаче топ ракетата ни показа класа и безапелационно срази съперника с 6:1.

Първи сет

Още в първото разиграване в мача се видя, че Лехечка се чувства комфортно в обстановката и на основната линия, но все пак беше надигран от форхенд по обратния диагонал на Димитров в много темпова размяна. Форхенд-ретур обаче спря устрема към мрежата на излезлия напред българин и резултатът стана 30-15, само че набързо следващите две точки отидоха на сметката на Гришо – 1:0.

Лехечка пласира добър първи сервис и добави форхенд-уинър тип „контрапие“ за 15-0, но сам изравни съотношението на точките с пресилен удар с правата страна на ракетата си. Добри поредни дълбоки форхенди позволиха на чеха да атакува мрежата и да завърши с воле за 30-15. 77-мият в света издържа в последвало сложно за него разиграване, в което Григор вкара много на брой подсечени бекхенда, но именно бекхенд по правата на Лехечка промени статуквото и резултатът стана 40-30. Бекхенд в мрежата пък на Димитров сложи край на гейма – 1:1.

Нова неточност от задната страна на ракетата на българина стана причина за 15-15, но той веднага компенсира с прекрасна атака по обратния диагонал с форхенд-уинър за 30-15. Още едно излизане на мрежата този път се увенча с успех дори без завършващо воле, защото апроучът с форхенд по правата беше достатъчен – 40-15. Невърнат втори сервис приключи комфортния сервис-гейм за топ тенисиста ни – 2:1.

Лехечка отново демонстрира слабост при справяне с подсечен бекхенд на Димитров (0-15), а беше и надхитрен на мрежата с форхенд в тялото, при който не можа да осъществи точно воле – 0-30. Много качествено и разнообразно разиграване отиде на сметката на 77-мия в света, който издържа от основната линия и майсторски комбинира форхенд по диагонала с такъв по оголената права за 15-30. Ас номер 1 в негова полза пък го освободи още повече от напрежението при 30-30, а впечатляващо воле при ниска топка на мрежата му помогна да осъществи пълен обрат. Невърнат сервис заслужи на Лехечка изравняването в резултата на 2:2.

Непредизвикана грешка от бекхенд на Димитров доведе до 0-15, а после нелепа намеса на мрежата облагодетелства съперника му, за да се стигне до 0-30. Елементарн сгрешена комбинация с форхенд след вкаран първи сервис означаваше първи троен брейк-бол за противника. Неотразен сервис по правата в полето за предимство елиминира първия, а после дори изумителната защита на Лехечка не можа да го опази от загуба на разиграването – 30-40. Тактическо надиграване по диагоналите с бекхенди бе спечелено от Гришо след грешка на опонента му и дюсът стана факт. За съжаление, този път форхендът на Димитров от средата на корта се оказа пресилен и той пак трябваше да се опазва от пробив, но пък се справи блестящо с невърнат начален удар. В крайна сметка българинът измъкна гейма, благодарение на края и на груба грешка от драйв-воле на мрежата на Лехечка – 3:2.

Чехът отново сбърка смач, но не спираше да излиза на мрежата след сервис, което му носеше противоречив успех – 30-30. Първото му подаване засега се доказваше като по-надеждното оръжие спрямо това на българина, което допринасяше за малко по-бързото протичане на сервис-геймовете му. За съжаление, в трите случая, в които Григор влизаше в разиграване, сам си опропастяваше усилията с непредизвикани грешки – 3:3.

Димитров имаше нужда от по-безпроблемно подаване след дългия пети гейм, като малко подобри ефективността си на първи начален удар – той дори записа ас по диагонала за 40-0, а с невърнат сервис затвори на нула за 4:3. За съжаление, солидната игра на чеха не спираше да създава проблеми на българина и се стигна до 4:4 и 15-40 в следващия гейм. Изключителен минаващ удар от бекхенд на Лехечка задълбочи негативите за Гришо – 4:5 след 39 минути игра.

С максимално разтягане и прекрасен минаващ форхенд на свой ред Димитров матира съперника си и дръпна с 0-15. Отново обаче пресилен форхенд опропасти положените иначе доста усилия в разиграването от Григор – 15-15. Неточност на мрежата при наглед лесно воле на Лехечка наклони везните в наша полза за 15-30, но после камшичен негов форхенд по правата с голяма доза риск въстанови паритета – 30-30. Невърнат сервис позволи на 77-мия в света да стигне до сетбол, но Димитров показа класа и пъргавина, за да спечели размяна на мрежата и да вкара гейма в дюс. Сгрешен бекхенд на българина обаче донесе нов сетбол на противника му, а красив бекхенд-уинър по диагонала на Лехечка го възнагради с успех – 4:6 след 47 минути игра.

Втори сет

Лехечка не спираше с уинърите от всяка позиция на корта, щом опитваше да смени посоката и темпото на разиграването. Григор все пак с излизане на мрежата след сервис дръпна с 30-15 в началото на следващия сет, но редуваше правилни с грешни решения. Неправилно се оказа това за къса топка от бекхенд от основната линия, излязла в аут за 30-30. Невърнат сервис пък бе последван от пресилен форхенд (дюс), но публиката аплодира след хубавите комбинации в следващия момент, завършени с атака на мрежата и воле за авантаж. Неотразен начален удар даде позитивно начало на втората част за българина – 1:0.

Лехечка прати два поредни бекхенда в мрежата за 0-30, а впоследствие беше изтормозен до последно от съперника от основната линия и бе провокиран да пресили форхенд. Така се стигна до първите в мача точки за пробив на Григор, но първата беше отразена с късмет от младия чех, който намери два пъти линията, а след това направи отлична контрираща къса топка. Отново бомбардиращ форхенд по правата се оказа печеливша стратегия за Лехечка, който се измъкна от неприятната ситуация – дюс. Отново аплодисменти на зрителите бяха необходими при вълшебен уинър от минаващ бекхенд по правата за Димитров, награден с трети брейк-бол. Съперникът му обаче не спираше да излиза на мрежата и този път успя да завърши с воле за ново равенство. Същата стратегия за пореден път му се отплати с успех за авантаж, но и Григор му предложи същото в следващото разиграване, за да вкара гейма в пореден дюс. Българинът пак надхитри опонента си на мрежата с бекхенд-воле и се добра до четвърти шанс за пробив, а двойна грешка направи резултата 2:0.

Затвърждаването от брейка се очертаваше да бъде доста сложно, защото мощните форхенди от основната линия на Лехечка не спираха да са проблем за Димитров. Два такива направиха резултата 0-30, преди най-после със сервис българинът да отвори корта и да завърши с последващия си прав удар по опразнената част. Гришо се самоокуражаваше с викове при 30-30, а впоследствие нов чудесен сервис по диагонала в полето за равенство го изведе до гейм-бол. Красива комбинация на бекхенд по диагонала и бекхенд-воле на Лехечка върнаха интригата при 40-40, а непредизвикано сбъркан форхенд на Григор доведе до брейк-пойнт. Смач на мрежата по убедителен начин възстанови равенството, а Лехечка сбърка фатално малко по-късно с форхенд в мрежата и резултатът стана 3:0.

Качеството на играта продължаваше да се вдига и зрителите имаха все повече поводи да аплодират изпълненията и на двамата – елегантно воле край мрежата на Лехечка направи 30-30, а една от редките му неточности от форхенд по диагонала позволи на Димитров да стигне до шанс за брейк. Той беше отразен с атака напред и печелившо воле на чеха, само че Гришо го изненада с къса топка и форхенд-уинър по опразнената права – нов брейк-бол. Марково изпълнение от бекхенд с движение основно на китката се превърна в прекрасен минаващ удар и още по-солиден аванс в резултата за българина – 4:0.

Импровизация на мрежата на Григор затвърди впечатлението, че той се чувства все по-добре, като тя беше украшението на един светкавичен сервис-гейм в негова полза с редица бързо спечелени точки – 5:0. Лехечка отговори с бързо подаване на свой ред, просто за да се избави от конфузен „геврек“ във втория сет.

Първата двойна грешка на българина в мача дойде за 15-15, а в следващото разиграване Димитров с класа и опит диктуваше движението на топката и дочака удобен момент, за да натисне с форхенд по обратния диагонал – 30-15. Пресилен прав удар на чеха доведе до двоен сетбол и успешна комбинация подсечен сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд-уинър по правата вкара мача в решителен сет./sportal.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *