Демерджиев: Трима шефове на районни управления са замесени по казуса „Семерджиев“

ТОП НОВИНИ

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор КАТ присъстват в доклада за разследването за осигуряването на „полицейски чадър“ над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени. Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със служители на МВР, които правят едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която намери сили да започне да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е заловен да прави каквото и да е. МВР е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До вчера тези служители не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха безпрепятствено. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, трябва да бъдат заловени, уличени и наказани“, отбеляза Демерджиев.

По думите му до 7-10 дни предстои смяната на ключови фигури в МВР. И добави, че цели структури в системата за запълвани и създавани така че да служат на други цели, извън опазването на реда.

Началник на сектор и началник на група в столичната „Пътна полиция“ помагали на Семерджиев

„Няма да сменя хора, които си изпълняват професионалните задължения. Не ме интересува кой какви пристрастия има извън службата. Ако той си изпълнява задълженията, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало много случаи в които професионализмът е бил пренебрегван за сметка на политически пристрастия – сменяни са хора, удобни за политическото ръководство“, допълни вътрешният министър. 

Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвинението се опитват да въздействат на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях.

„Почти няма висш служител на МВР, който да няма образувано досъдебно производство, което се използва за натиск. Под страх да не се сдобият с ново, те се съобразяват с прокуратурата“, посочи министър Демерджиев.

Според него срещите на главния прокурор Иван Гешев с жители на столичния квартал „Факултета“ след инцидента със загиналия таксиметров шофьор са допринесли единствено за засилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше причинена тежката катастрофа в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев посочи, че от прокуратурата са забранили на МВР да изнасят данни по случая, а впоследствие МВР е обвинено, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е възникнал след човешка намеса.

Гешев успокоява хората от „Факултета“: Няма да оправдаем никой виновен!

По подобен начин от прокуратурата спрели служители на отдел „Вътрешна сигурност“ да арестуват полицаите, придружавали автомобилът, който причини тежката катастрофа на „Околовръстното шосе“ в София, с мотива, че ще попречат на разследването, каза Демерджиев. След случилото се на „Околовръстното шосе“ от МВР планират още мерки.

„Ще оборудват всички автомобили с необходимата техника, за да не се налага да ползваме случайни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере веднага.“, каза той.

Министър Демерджиев заяви още, че би останал да работи в МВР. Дали е готов да работи в редовен кабинет зависи от състава на партиите и коалициите, които го подкрепят./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *