Румен Гечев: По-вероятно е съставяне на правителство с третия мандат

България БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ПОЛИТИКА

Защо беше споменато името на България при взривяването на мост в Крим. Всички ние не искаме да е така, дано нямаме отношение. Нашите служби за сигурност трябва да проверят дали е така и да покаже доказателства. Както и руската страна, ако твърди нещо, трябва да покаже съответните доказателства. Това заяви Румен Гечев от БСП в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

Според него Русия няма да атакува България. 

Ние искаме да се изчисти името на България. И г-н Борисов направи сравнение с папата. Веднъж бяхме замесени и папата каза, че не сме замесени. Този, който замеси България трябва да докаже дали е така или да се извини. Българските служби трябва да си свършат работата, каза още Гечев

Няма нужда да се плашим допълнително, защото войната се води на няколко стотин километра от нас. България не трябва да бъде въвличана във войната и да изнася оръжие. Това е позиицята на БСП и ако се стигне до гласуване в парламента ще гласуваме против, отбеляза Гечев. 

За мен е много старнно обвързвнаето на БСП с руски интереси, ние сме българска партия. Нямаме такива контакти и специални отношения. Позицията на БСП е българска и се споделя от болшинството от народа. Признаването на територии трябва да става според устава на международното право. Ние признаваме международното право. Но ние признахме и Косово, ако не признаем референдумите в Украйна – това са двойни стандарти, посочи още Румен Гечев. 

По думите му България не трябва да влиза в геополитическите игри на други страни. 

Всички конфликти са завършвали с преговори. БСП настоява всички замесени страни да седнат на масата на преговоите. По никакъв начин да не участва в тези игри, добави още представителят на БСП

Запитан дали от БСП признават референдумите за присъединяване на украински територии към Русия, той каза: Ние не сме взели решение на Национален съвет. Не съм аз човекът, който ще признава или не такива територии. Има си Устав на ООН и международно право.

За доставките на оръжия за Украйна Гечев беше категоричен, че нищо не може да накара левицата да промени позицията си България да стои далеч от военния конфликт.

Военните действия се водят не между Украйна и Русия, а на територията на Украйна. И там участва цялата организация на НАТО, под ръководството на САЩ. Битката индиректно е между НАТО и Русия, смята политикът.

Гечев коментира и предстоящите преговори за съставяне на правителство. 

Ние ще водим прегвоори с всички партии, освен ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Ще преговаряме с потенциалните партньори, ако се създаде програма, която да помогне да излезем от кризите, затова ще водим разговори. Убедени сме, че е по-добре да има редовно, а не служебно правителство. Малко вероятно е да се създаде правителство с втория мандат. По-скоро с третия мандат, но в политиката е имало доста завои, така че всичко е възможно в рамките на Конституцията на България, смята Румен Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *