Вигенин: Не искаме коалиция с ГЕРБ и ДПС. Не изключваме и вариант за подкрепа от „Възраждане“

България ПОЛИТИКА

„Нека не гадаем. Да видим как победителят на изборите ще си понесе отговорността“, подчерта зам.-председателят на левицата

Не трябва да товарим БСП с отговорност за всичко, случващо се в държавата. Победителят на изборите е друг и трябва да го оставим да си понесе отговорността. Да говорим за мандати е все едно „да си правим сметката без кръчмаря“. Кръчмарят в момента е ГЕРБ.

БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” Кристиан Вигенин от БСП. Той не изключи вариант за съставяне на кабинет с подкрепата на „Възраждане“.  

„Много врачуване чух през последните дни. Принципни решения и позиции не могат да се променят от днес за утре заради някаква политическа необходимост. Нека не товарим БСП с отговорност за всичко, случващо се в държавата. Година и половина проявихме огромни усилия да има правителство, да могат да си говорят политическите формации. Победителят сега е друг. Нека да го оставим да понесе тази отговорност. Да видим как ще я понесе и може да видим и правителство още с първия мандат. ГЕРБ мълчи. Нека да видим какво има да каже. Защото всичко, което си говорим е както се казва „малко сметка без кръчмаря”. Кръчмарят в момента е ГЕРБ“. подчерта той. 

„Очевидно кабинетът няма да е с наша подкрепа. Нека да видим как ГЕРБ си представя бъдещото правителство. Не можем да гадаем и да врачуваме. Не може, без да знаем какво се обмисля за първия мандат, да говорим за третия“, посочи Вигенин.

Той подчерта, че е възможно да се разсъждава за някаква подкрепа от „Възраждане“. „Може да се разсъждава за някакви варианти за подкрепа, без участие. Но всичко на този етап са чисти спекулации“, категоричен беше Вигенин.  

Вигенин коментира и възможността да се потърсят „отцепници”, които да подкрепят евентуален кабинет. „Да направим подобно нещо е все едно да се върнем към ситуацията от преди изборите. Мисля, че това не е сериозно. При нас това не е възможно. Няма представител на БСП, който да се върже на такъв сценарии. Вероятно това, което заявихме, и ще бъде потвърдено в събота, е че нямам как да бъдем в коалиция с ГЕРБ и ДПС, което означава и неподкрепа към това усилие, което може да направи ГЕРБ за съставяне на кабинет. А за втори и трети мандат – ще се съберем и ще обсъдим”./nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *