ЦИК: Три сайта са нарушили Изборния кодекс, като са публикували изборни резултати

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Към 17:30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили 7 жалби и 66 сигнала. Всички са обработени. Това съобщи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Голяма част от тях са свързани с нарушения в социалните мрежи. Има доста сигнали за нарушения от секционни избирателни комисии, като от подателите на сигналите за нарушение се смята това, че има опашка пред секционната избирателна комисия. Има и по-сериозни, че не се допускат наблюдатели в изборното помещение, но по всички сигнали се взема отношение и се прави всичко необходимо, за да се спазват правилата на Изборния кодекс, увери Матева. 

Зам.-председателят на ЦИК съобщи, че Комисията е установила нарушения от страна на три сайта, които са публикували предварителни изборни резултати. 

„Независимо от това, че на нашата интернет страница публикувахме и изпратихме два пъти до медиите съобщения с молба да не се публикуват предварително резултати от изборите, тъй като това е нарушение на Изборния кодекс, продължава това публикуване. Току-що ЦИК взе три решения, с които установи нарушения на интернет страниците на ПИК, Блиц и Дневник, затова, че публикуват предварителни резултати и отказват да бъдат свалени от интернет страниците тези резултати. Надявам се решението на ЦИК да бъде изпълнено“, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *