Още една крачка напред! Паметник на Незнайния македонски четник да бъде издигнат пред МОЛ „Ларго“, предлагат 14 известни личности

ТОП НОВИНИ

Благоевград е все по-близо до реализиране на поредната патриотична инициатива, която има голямо обществено значение, а именно – възстановяването на емблематичния паметник на Незнайния македонски четник.

Преди година около идеята на инициатора и главен двигател фотографа Юрий Попниколов се обединиха проф. Иван Мирчев, Валери Запрянов, издател и журналист, Кирил Пендев, банкер, Радослав Тасков, председател на ОбС, Захари Ханджийски, банкер, арх. Георги Скрижовски, инж. Пламен Бегъмов, инж. Пламен Радев, адвокат Теодор Тошев, инж. Михаил Попов, д-р Михаил Николов и живеещите в Швеция д-р Красимир Кацарски и в САЩ Сашо Николов.

Основната цел на сдружението им „Горна Джумая“ е да се възстанови статуята, унищожена през 1947 г. Оригиналът се е извисявал на площад „Македония“, където в момента е паметникът на Гоце Делчев, и е бил с почти същата височина. Тъй като възстановяването му на същото място е невъзможно, сдружението предлага Общинският съвет да одобри поставянето му пред МОЛ „Ларго“. Приблизителните сметки на членовете на сдружението са, че изработването на паметника ще струва между 250 000 и 350 000 лв., като инициаторите се ангажираха да съберат сумата от дарения на родолюбиви българи от цяла България, Северна Македония и по света.

На предстоящата сесия на местния парламент на Благоевград следващата седмица ще стане ясно дали ще се подкрепи предложението на членовете на сдружението, или ще има други идеи за мястото му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *