С пълно единодушие НС прие България да предоставя хуманитарна помощ за Украйна

България ПОЛИТИКА

България да може да предоставя хуманитарна помощ за Украйна за справяне с последиците от военните действия. Това предложи председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Предложението беше внесено изненадващо при обсъждането на проекта за Държавния бюджет и беше прието с пълно единодушие от Народното събрание.

Каримански уточни, че нужните за целта средства ще се набират от икономиите на бюджетните организации.

От „Възраждане“ заявиха, че ще подкрепят предложението. Лидерът на партията попита колко бързо могат да се набавят средствата при нужда и дали и с тях може да се помогне и на бежанци от Украйна.

Имаме ли гаранция за задействане на предварителен компенсаторен механизъм и ако се наложи тези средства да бъдат заделени авансово и да посрещнат нуждите на идващи наши сънародници от Украйна, и да помогнем на нашите сънародници след края на военните действия, каза Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“.

Председателят на бюджетната комисия увери, че при нужда до 30 дни могат да се наберат средства.

Що се отнася дали можем да реагираме веднага, смятам, че можем до един месец да намерим икономии и ако спадне темпът на Ковид и от там можем да реализираме икономии, каза Любомир Каримански – председател на бюджетната комисия.

Сн. БГНЕС

От ГЕРБ обявиха, че също ще подкрепят предложението, но поискаха гаранции за контрол на харчовете от страна на правителството.

Нашата ПГ има намерение да подкрепи едни такъв текст, но да сме наясно, че противоречи на правилата за внасяне на текст на второ четене. Съзнаваме сериозността на ситуацията. Считаме, че България трябва да направи всички усилия за запазване живота и здравето и евакуацията на български граждани и граждани с българско самосъзнание, които се намират в Украйна, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

С пълно единодушие Народното събрание прие предложението./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *