41 депутати в Черна гора подписаха инициатива за освобождаване на президента Мило Джуканович с мотив, че е нарушил конституцията

БАЛАКАНИТЕ ПОЛИТИКА

Мнозинството от депутатите в черногорския парламент – 41, подписаха предложение за започване на процедура за установяване дали президентът на Черна гора е нарушил конституцията и го внесоха в парламента, съобщи МИА.

Предложението бе подписано от депутатите от Демократичeн фронт, Демократична Черна гора, Обединена Черна гора, Истинска Черна гора, Гражданското движение URA, Социалистическата народна партия (SNP), Движението за промени и гражданския съюз CIVIS. Те имат 41 от общо 81 депутати в черногорския парламент.

Инициативата за освобождаване на президента дойде, след като Джуканович отказа да приеме предложението Миодраг Лекич да бъде мандатоносител за съставяне на новото правителство и след като той внесе предложение за прекратяване на мандата на парламента. В обяснението си Джуканович заяви, че не е получил всички подписи от депутатите, защото те не са идвали при него за консултации и че „не е останал с впечатлението, че има ясно мнозинство, способно да формира правителство, което би предложило решения на много трудни проблеми от финансов, икономически, правен, институционален и политически характер“.

В предложението за освобождаване те посочват, че Джуканович е нарушил конституцията, защото, както твърдят, не е поканил всички представители на политическите партии на обсъжданията относно мандата за съставяне на правителството, нито Миодраг Лекич, който според съгласието на парламентарното мнозинство получи подкрепата на 41 народни представители за мандатоносител за съставяне на новото правителство.

Съгласно член 98 от Конституцията на Черна гора процедура за установяване дали президентът на Черна гора е нарушил конституцията може да бъде инициирана от парламента по предложение на най-малкото 25 депутати.

Решението за наличие или липса на нарушение на конституцията се взема от Конституционния съд и незабавно се обявява и предава на парламента и на президента на Черна гора.

Конституционният съд в Черна гора няма кворум и месеци наред не успява да се комплектова, тъй като кандидатите не получават необходимия брой гласове от депутатите./бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.