Украйна обвини руската армия в обстрел на Южноукраинската АЕЦ

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Ударната вълна е строшила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии

Украинската ядрена компания „Енергоатом“ обвини днес Русия, че е обстрелвала района на Южноукраинската атомна електроцентрала, предаде БТА, позовавайки се на “Укринформ”.

„В 00,20 ч. местно време на 19 септември 2022 г. руската армия бомбардира промишлената зона на ядрената централа в Южноукраинск (на укр: Пивденноукраинск)“, съобщи компанията оператор в „Телеграм“. „Мощна експлозия избухна само на 300 метра от реакторите“, уточни тя.

Южноукраинската АЕЦ е втора по големина в Украйна след Запорожката централа.

Руската армия води кампания за набиране на професионални войници

„В момента трите реактора на централата работят в нормален режим“, увери „Енергоатом“, според който бомбардировката не е причинила смъртни случаи или ранени. Ударната вълна е строшила стотина прозореца в сградата на електроцентралата и е причинила кратко прекъсване на три високоволтови линии според същия източник, цитиран от Франс прес.

„Русия застрашава целия свят. Трябва да я спрем, докато не е твърде късно“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в „Телеграм“, като публикува черно-бял видеозапис от охранителна камера, показващ голяма експлозия.

Най-голямата АЕЦ в Европа е окупирана от руски войски и вече беше изложена на обстрел през последните месеци, което предизвика голямо безпокойство на Запад. Киев и Москва взаимно се обвиняват за ударите и за опасността от ядрен инцидент./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.