(НА ЖИВО)Великобритания се прощава с кралица Елизабет Втора

СВЯТ

Събитие, което събра в Лондон лидери и монарси от цял свят.

БНТ е единствената българска медия с достъп до Уесминстърското абатство, където е погребалната служба.

Като партньор на Би Би Си БНТ ще даде възможност на своите зрители да видят всеки момент от церемонията.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ДО МОМЕНТА:

– 10.00 ч. отвориха вратите на Уестминстърското абатство, където ще бъдат посрещнати над 2000 гости. Чува се музика по желание на кралицата – шотландски гайдари и барабанисти, заедно с Кралските ВВС и гурките.

Над 500 са високопоставените гости – държавни и правителствени ръководители, кралски особи. Своите места вече заеха американският президент Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон, както и британският премиер Лиз Тръс. Влязоха и бивши британски премиери – Дейвид Камерън, Тереза Май и Борис Джонсън. Гости на церемонията са и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.Присъства и Симеон Сакскобургготски, който е братовчед на кралицата.

– 12.44 ч. От Уестминстър хол до Абатството потегли оръжеен лафет, върху който е положен ковчегът на кралицата. Той ще бъде теглен от 142 моряци. Зад него ще вървят крал Чарлз Трети и принцовете Уилям и Хари. Този лафет е използван за първи път при погребението на кралица Виктория. А за последен път държавно погребение е имало през 1965 г, по време на погребението на Уинстън Чърчил.

 12.55 – Ковчегът на кралицата бе пренесен в Уестминстърското абатство. Камбанен звън прозвуча 96 пъти, колкото са годините на кралицата.

– 13.00 ч. Започна службата, която е водено от главния свещеник на Абатството преподобният Дейвид Хойл. Проповедта ще бъде изнесена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби. Музиката се изпълнява от орган. Чу се специално поръчано хорово произведение, композирано от майстора на кралската музика Джудит Уеър и вдъхновено от непоклатимата християнска вяра на кралица Елизабет. Пеят всички присъстващи.

Ексклузивен гост в предаването ще бъде и кралският биограф Матю Денисън, автор на най-новата биография на кралица Елизабет Втора.

Ето и какво предстои:

13.55 ч – Цялата страна ще запази две минути мълчание. Ще чуем химна, който вече е променен на „Бог да пази краля“

14.00 ч. Тръгва процесия през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор – мястото, което кралицата винаги го е наричала свой дом.

15.00 ч. Ковчегът потегля за замъка Уиндзор;

18.00 ч. Служба в параклиса „Сейнт Джордж“. Ще видим ритуали, които ще ознаменуват края на управлението на кралицата. Имперската корона ще бъде свалена от ковчега заедно със златния скиптър.

21.30 ч. Кралицата ще бъде погребана в тесен кръг до своя съпруг принц Филип.

Британците са ненадминати в отразяването на подобни събития. Предаването ще достигне до 4 млрд. зрители по света. Това заяви пред БНТ журналистът от Би Би Си Красимира Хендри. Свидетели сме на история в момента, но и в историята на телевизията. Преминаваме през обучение 2 пъти в годината как да се реагира, когато член на кралското семейство почине. Имало е планове за това как ще се реагира в зависимост от това къде монархът ще си отиде, допълни Хендри.

Мерките за сигурност в Лондон са драконовски, съобщават нашите кореспонденти. Поне два часа отнема придвижването до разстояния, които се взимат за 10-15 минути. Метрото е спряно, не работят никакви магазини и заведения.

Следете тук >>> https://go.bnt.bg/3Up2tEO

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *