Над 90 пътища у нас крият опасности от инциденти

ТОП НОВИНИ

Пияни и дрогирани шофьори – за съжаление те не са изключение, а все по-честа картина по пътищата на България. Въпреки, че държавата обяви война на джигитите, и тази седмица не липсваха инциденти. Някои от тях бяха куриозни. В същото време неправителствените организации постоянно алармират за рискови участъци. Над 90 са те, сочи анализът на Европейския център по транспортни политики.

Катастрофата в Панчарево: Какво е състоянието на пострадалите

Нито един първокласен път в България не може да покрие минималните нормативни изисквания. До това заключение стигат от Европейския център за транспортни политики. А в действителност войната по пътищата продължава и от Центъра поясняват, че отсечките, които крият потенциална опасност от инциденти, са над 90. Сред тях са пътя Русе – Бяла, Кресненското дефиле, отсечката край село Микре, АМ „Тракия” между Стара и Нова Загора, пътят София – Самоков и други.

Десетки са отсечките на смъртта, на които всекидневно стават катастрофи. Така години наред мрачната статистика продължава да се допълва от загубени животи на пътя. Най-пресният случай е жестока верижна катастрофа на пътя София – Самоков. Почти 2 седмици след катастрофата, следите на мястото вече са заличени. Инцидентът стана в района на Панчарево, когато автомобил навлиза в насрещното и ударя други две коли. При сблъсъка загинаха двама души – шофьорът на автомобила и 16-годишно момиче. След 4 операции, продължили повече от 12 часа, животът на 18-годишния Александър е вън от опасност.

ВЪПРЕКИ ОГРАНИЧЕНИЯТА: Шофьор избутва коли в Кресненското дефиле (ВИДЕО)

Година след трагичната катастрофа в Айтос, при която загинаха баща и двете му деца, хората искат трафикът да бъде изведен през околовръстен път. Красимира Митева е инициатор на протести за обезопасяване на отсечката. По думите й за една година нищо не се е променило.

И докато едни чакат промяна в движенето, други се надяват на възмездие. Гюлсум губи сина си и двете си внучета. Всяко ново преминаване през мястото връща спомените и болката й. „Нищо не се промени, какво ще се промени – само болка. Много обещаваха, но нищо не става. Да правят каквото трябва, за да не загиват другите хора, децата”, призова жената.

Неизвестни отрязаха част от колчетата в Кресненското дефиле (СНИМКИ)

Като отсечка на смъртта се прослави и Кресненското дефиле. Там властите отчитат спад на катастрофите. През изминалата година там са станали общо 55 инцидента, в които са загинали петима души, а 37 са били ранени. Три месеца и половина преди края на тази година в района има 17 катастрофи. А в борбата с войната по пътища се включиха и ограничителни колчета. Част от тях обаче не оцеляха дълго и бяха премахнати от вандали.

Друг опасен участък с концентрация на ПТП е на пътя София-Варна край ловешкото село Микре. От двете страни на пътя има бензиностанции и често шофьорите предприемат забранени маневри, за да излязат на първокласния път. При такъв случай миналата година загина семейство, а участник в инцидента беше тогавашния член на УС на АПИ проф. Олег Асенов, който заяви, че е пътник в автомобила, съобщава Нова телевизия. Преди месец, вероятно поради тази причина, на това място бяха поставени гумени ограничители за недопускането на  обратен завой. Въпреки това, тази маневра беше засечена от наш екип.

10-ма са загиналите от началото на годината в отсечката на смъртта между Русе и Бяла. През миналата година там са станали 138 катастрофи с 18 жертви. Радослав Иванов пътува по опасната отсечка почти всеки ден и обяснява, че дори и да спазва правилата, риск от инцидент винаги има заради несъобразителността на останалите шофьори и състоянието на пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *