Народното събрание категорично осъди Русия за военната интервенция в Украйна

България ПОЛИТИКА

Парламентът прие декларация, в която „категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна“.

Срещу нея гласуваха само депутатите от „Възраждане“, а един народен представител от „Продължаваме промяната“ избра позицията „въздържал се“.В декларацията се изразява подкрепа за партньорите и съюзниците ни в ЕС и НАТО за налагане на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта.

Депутатите дават мандат на българското правителство да предложи помощ за Украйна и на сънародниците ни там, да подкрепи обща европейска позиция и да представи план за преодоляване на последствията за България. 

От парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков заяви, че тази вечер на среща с европейските лидери в Брюксел ще подкрепи обща позиция и се обърна към българските граждани.

„Аз искам да успокоя българските граждани, които в момента гледат – няма директен риск в този момент, по никакъв начин, за военен конфликт на територията на България. Но българското правителство в момента има над 10 работни групи, за да оцени рисковете във всяка една от сферите и да сме сигурни, че имаме най-адекватните действия в този момент“.

Възрази зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев.„Икономическите последствия – налагане на тежки санкции спрямо Руската федерация, е нещо второстепенно за България и за всеки един българин. Ние от „Възраждане“ сме категорично против България да е инициатор на каквото и да е било в това отношение и да участва в каквито и да е било санкции спрямо Руската федерация.

Премиерът Кирил Петков беше категоричен:„Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. Ако в този момент, когато се стреля по българско малцинство, когато има и български граждани в една държава в Европа, и някаква чужда държава в момента я обстрелва отвсякъде, и ние да се опитваме да говорим за някакви политически игрички кой как ще подкрепи. Или сме лидери тука, или просто някой от вас според мен нямат място на тези места“.

Петков беше изпратен с аплодисменти от народните представители в пленарна зала./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *