Работодателите настояват за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ток

ТОП НОВИНИ

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до служебния премиер и ресорните министри спешно да бъде прието Постановление на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите енергийни цени през четвъртото тримесечие на 2022 г. заради изтичането на 30 септември т.г. на срока на действие на настоящото постановление. Това съобщиха от Българската стопанска камара.

Евентуално забавяне на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на електроенергия, с краен ефект – спиране на производства и съкращаване на работни места, посочват в писмото си работодателите и допълват, че на фона на продължаващите серия от кризи, българският бизнес не е в състояние да понесе пореден ценови удар. АОБР напомнят, че в групата на небитовите потребители, освен предприятията, са и всички обществени институции – болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.

Работодателите искат също в изготвяния в момента проект на Държавен бюджет за 2023 г. да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия и след 1 януари 2023 г., като се подготвят изменения в закона, за да може да се ползват като източник, наред с БЕХ, и неочакваните печалби при електропроизводството и в частния сектор.

В писмото си работодателите обръщат внимание, че компенсациите не са „помощи“, а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения пазар. АОБР, чиито членове създават 86 на сто от БДС и дават работа на 82 на сто от наетите в България, няма да се поколебае да използва всички законни средства, за да се противопостави на прекратяване или забавяне на програмата за компенсиране, се изтъква още в писмото, където се напомня, че тя не ползва средства от Държавния бюджет./новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *