В 16 страни от ЕС месечната сметка за ток надвишава минималната заплата, България е сред тях

ТОП НОВИНИ

България е сред 16-те страни в ЕС, в които месечната сметка за електроенергия надвишава минимална заплата. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). От тях става ясно, че разходите за енергия за месец юли в България възлизат средно на 836 лева при минимална работна заплата 710 лв. ЕКП или European Trade Union Confederation (ETUC) изчисляват, че лице, получаващо минимална работна заплата в България, трябва да работи 36 дни, за да може да плати сметката си за енергия. Според изчисленията, годишната средна заплата в България е 14 854 лв.

Според ETUC, средната сметка за електроенергия (за поддържане на топлината в домовете им и на осветлението) вече е по-висока от месечната заплата на нископлатените работници в повечето държави-членки на ЕС.

В 16 държави-членки на ЕС работниците, получаващи минимална работна заплата, трябва да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, за да могат да поддържат осветлението и отоплението у дома. През 2021 г. това е важало за 8 държави-членки.

Около 9,5 млн. работещи хора са имали затруднения с плащането на сметките си за енергия още преди началото на кризата с разходите за живот. До юли тази година цената на газа и електроенергията се е повишила с 38% в цяла Европа в сравнение с миналата година.

Броят на дните, през които лице, получаващо минимална работна заплата, трябва да работи, за да плати сметката си за енергия, се е увеличил драстично в някои държави: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16).

В четири държави – Словакия, Гърция, Чехия и Италия – средната сметка за енергия вече е по-голяма от месечната заплата на работник, получаващ средна работна заплата.

Следва да се отбележи, че тези данни се отнасят за цената на енергията през юли 2022 г. Резултатите от анализа на Европейския институт на синдикатите, независимия изследователски център на ЕКП, идват преди извънредното заседание на Съвета по енергетика на ЕС в петък./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *