Премиерът на РСМ пристига на работно посещение у нас

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Премиерът на Северна Македония пристига на еднодневно работно посещение у нас. Визитата е свързана и с енергийната криза, съобщават македонските медии.

В делегацията от Скопие, ръководена от Димитър Ковачевски, пристигат и представители от ресорите икономика и енергетика, информират от пресслужбата на правителството в Северна Македония. 

Ковачевски пристига у нас след посещение в Белград, където участва в срещата на държавите от сръбската инициатива „Отворени Балкани“.

В интервю от Белград за сръбската държавна телевизия премиерът на Северна Македония съобщи, че е в комуникация с българските власти за електричеството произвеждано в България:

„Нека кажем, че имаме добро сътрудничество, особено в условията на настоящата енергийна криза, с оглед на това, че България е една от държавите в Европа, която има нетни излишъци на електроенергия заради нейната ядрена централа“.

Освен това Северна Македония добива изцяло природен газ през руския тръбопровод, който минава през България.

В изявление от Белград Димитър Ковачевски, сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама обявиха, че ще търсят заедно помощ за купуване на енергия от Европейския съюз.

„Ако със Северна Македония имахме газова връзка бихме си помагали един на друг, но Скопие няма газ, а ние нямаме капацитет“, заяви в Белград Вучич.

В хода на визитата в София се очаква да бъде повдигнат и въпроса за конституционните поправки. В интервюто за сръбската държавна телевизия Димитър Ковачевски заяви, че има ясна пътна карта за преговорите с Европейския съюз и за включване на хървати, черногорци и българи в Конституцията на Република Северна Македония.

В ход са разговори за събиране на две трети мнозинство в парламента в Скопие, съобщи вицепремиерът Артан Груби. Той защити включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *